Preocupări de politică externă şi cooperare internaţională ale Republicii Argentina

La Fundatia Europeana Titulescu a avut loc astazi o interesanta si fascinanta dezbatere asupra relatiilor dintre Romania si Argentina, important stat al Americii Latine, cat si o incursiune in  evolutia modelului economico-social argentinean.

Evenimentul a fost organizat de Fundatia Europeana Titulescu, alaturi de Asociatia de Drept International si Relatii Internationale, fiind moderata de domnul ambasador Gheorghe Lupes, Secretarul Executiv al Asociatiei.

In prezenta unui distins grup alcatuit din membri ai corpului diplomatic roman, membri ai Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale, profesori universitari dar si alte personalitati marcante ale vietii culturale romanesti, am asistat la prelegerea sustinuta de E.S domnul Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Argentina la Bucuresti, Claudio Perez Paladino, care ne-a familiarizat cu diferite aspecte ale societatii argentiniene, ale culturii si economiei unui stat care ii era drag marelui diplomat Nicolae Titulescu.

Multitudinea de comunitati etnice, consecinta a valurilor imigrationiste dupa cum ne explica E.S domnul ambasador Claudio Perez Paladino, ii ofera Argentinei un caracter special, de creuzet etnic. Desi este o societate atat de variata, ea ramane una orizontala, cu foarte multe oportunitati pentru cetatenii ei, iar mobilitatea sociala este foarte mare. Politica „Patria Grande” sau a „usilor deschise” pentru Argentina este un adevarat succes, tara devenind punct de atractie pentru locuitorii altor state, latino-americane sau din cadrul unor continente indepartate.

E.S domnul Claudio Perez Paladino ne-a expus cele mai importante evenimente din experienta economica a Argentinei, tara care a colapsat financiar in 2001 „dupa o perioada in care a ascultat sfaturile FMI”. Acum stim insa ca in 2011 aceasta tara a avut o crestere economica spectaculoasa, iar politica sa economica a adus beneficii nu numai statului, ci si cetatenilor sai. Conceptul de „echitate si justie sociala” nu a ramas doar la nivel teoretic in cadrul societatii argentiniene.

O sectiune foarte interesanta din aceasta prelegere a fost cea referitoare la relatiile Argentinei cu Romania, relatii incepute cu cel putin un secol in urma. Despre aceasta relatie E.S domnul ambasador Claudio Perez Paladino a declarat ca „este una foarte importanta, o buna cooperare, o relatie fara probleme dar care poate fi imbunatatita in continuare”.

In urma prelegerii a avut loc o interesanta sesiune de intrebari si raspunsuri care a vizat aspecte diverse ale politicii externe, dar si interne, ale Argentinei. Problematici precum situatia insulelor Malvine si conflictul diplomatic dintre Argentina si Regatul Unit, situatia minoritatilor argentinene, a economiei dar si a ultimelor actiuni in acest domeniu au fost discutate.

E.S domnul ambasador Stelian Oancea a remarcat ca problema insulelor Malvine„reprezinta o rana profunda pentru poporul argentinean, iar aceasta demonstreaza modul in care se aplica dreptul international”. Colaborarea Argentinei cu grupul BRICS a fost punctata de E.S domnul ambasador Claudio Perez Paladino, ca si problema actuala a nationalizarii companiei YPF de catre guvernul sau.

In concordanta cu declaratia domnului ambasador Gheorghe Lupes, Secretarul Executiv al Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale, Casa Titulescu este un „templu al diplomatiei romanesti” unde putem afla de fiecare data noi lucruri importante despre scena politicii externe dar si despre relatiile tarii noastre cu diferite state.

Asteptam cu interes concretizarea propunerii unei conferinte la care sa participe toti ambasadorii statelor latino-americane acreditati la Bucuresti pentru a dezbate despre relatia Romaniei cu acestea si oportunitatile de dezvoltare a cooperarii la nivel politic, economic si cultural.

 

9 thoughts on “Preocupări de politică externă şi cooperare internaţională ale Republicii Argentina”

  1. Pingback: แทงหวยออนไลน์ต้อง LSM99 เท่านั้น

  2. Pingback: ทางเข้า lsm99

  3. Pingback: Kampala International University

  4. Pingback: upx1688.com

  5. Pingback: ดูซีรี่ย์ออนไลน์

  6. Pingback: ร้านเค้กทุเรียนบางแค

  7. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my site to
    rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
    If you know of any please share. Thanks! You can read
    similar text here: List of Backlinks

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top