Alegerile prezidenţiale din Franţa. După 17 ani, din nou un preşedinte socialist

La Fundatia Europeana Titulescu a fost continuata seria prelegerilor dedicate alegerilor legislative sau prezidentiale din importante state europene. Pe 6 mai a avut loc turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Franta, iar candidatul stangii, Francois Hollande, a devenit noul presedinte, invingandu-l pe Nicolas Sarkozy cu mai putin de 1,5 procente.

Dupa 17 ani stanga a recapatat fotoliul prezidential in Franta, unul dintre motoarele economice si politice ale Europei. Dupa cum a punctat extrem de bine Directorul General al Fundatiei Europene Titulescu, domnul George G. Potra, evenimentul de astazi a fost unul esential deoarece au fost prezentate „motivele pentru care alternanta la putere si stanga au revenit abia dupa 17 ani in Franta, in conditiile in care alegerile precedente au fost pierdute de socialisti, ce presiuni au existat de data aceasta pentru o astfel de schimbare si din ce asteptari si frustrari se naste aceasta guvernare”.

Mai mult, prelegerea a fost foarte interesanta si captivanta prin modul de structurare al subiectului. E.S. domnul ambasador George Apostoiu, bun cunoscator al scenei politice si sociale franceze, a prezentat motivele pentru care Nicolas Sarkozy a pierdut, ce pozitie va trebui sa adopte  Hollande in relatia cu importante state precum SUA, Germania, Rusia, China si lucrurile spectaculoase ale campaniei electorale abia incheiate: ascensiunea extremei drepte, scorul electoral neasteptat de mare obtinut de Frontul National.

Sustinatorul prelegerii, E.S. domnul ambasador George Apostoiu a remarcat ca este interesanta situatia din Franta deoarece „schimbarea care a avut loc este una fundamentala, nu numai pentru Hegaxon, ci pentru intreaga Europa. Franta este la stanga, are acum un presedinte care nu a fost agreat de SUA si de Germania. Rusia si China au fost mai rezervate in a se exprima fata de campania electorala din Franta, ele au fost suficient de prudente pentru ca stiau ca Franta este un actor important al politicii europene”.

 

 

2 thoughts on “Alegerile prezidenţiale din Franţa. După 17 ani, din nou un preşedinte socialist”

  1. Pingback: เว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์ 2LOTVIP

  2. Pingback: casino online

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top