Până unde poate merge integrarea europeană?

Germania in Uniunea Europeana sau Europa si Germania? Care este pozitia Germaniei in Europa si ce planuri are aceasta in privinta Uniunii Europene? Este constructul comunitar unul „european” sau unul „german”?

Toate aceste intrebari au fost mentionate astazi la dezbaterea organizata de Fundatia Europeana Titulescu „Până unde poate merge integrarea europeană”, eveniment in marja lansarii cartii „Holograma Europa. Politica europeană a Germaniei” de doctorul in economie Radu Golban si publicistul Corneliu Vlad. Personalitatile invitate, membri ai corpului diplomatic, renumiti economisti si ziaristi, cercetatori ai relatiilor internationale, au oferit raspunsuri la acestea, dar au lasat la randul lor, unele intrebari deschise asupra carora inca meditam.

Dupa cum afirma Directorul Fundatiei Europene Titulescu, George G. Potra, lansarea de astazi este cea a unei „lucrari interesante prin tema, modalitatea publicistica de abordare, prin semnaturile pline de autoritate a doua personalitati de marca. O carte remarcabila prin acuitatea, curajul cu care cei doi autori se exprima intr-un dialog, informatiile lor prezinta si trezeste interes.” Dezbaterile dedicate Germaniei sunt organizate in Casa Titulescu nu numai datorita importantei subiectului, dar si in amintirea relatiilor bune dintre marele diplomat Nicolae Titulescu si Ministrul de Externe al Germaniei, Gustav Stresmann, care il numea prieteneste „der Teufel” pe „marele Tit”.

Cu siguranta este o „carte care nu poate fi doar frunzarita, pentru ca ea reuseste sa capteze toata atentia. Este o carte care te incita, este o carte neobisnuita deoarece iese dintr-un tipar de gandire impamantenit in Romania”, a recunoscut E.S domnul ambasador  Constantin Vlad. Una dintre cele mai interesante idei din cadrul acestei carti, care cu siguranta va capta atentia cititorului, este o Uniune Europeana condusa de Germania, care ar fi consecintele unui asemenea fapt.

Prezentarea cartii a continuat cu dezbaterea rolului Germaniei in Europa, cu sublinierea caracterului integrarii europene, domnul Radu Golban afirmand ca „titulul cartii a adus de la bun inceput in centrul atentiei aspectul de proiectie, de virtualitate, de deghizare a unei realitati intr-o holograma numita unitate”.

O viziunea asupra programului Germaniei pentru Europa ne-a fost prezentata de economistul Ilie Serbanescu, care a punctat cu atentie ca „doar urmarind subtitlurile cartii se pot intelege mesajele capitolelor dar si ale acesteia. Cititorul se poate convinge de ceea ce transmit autorii doar citind titulurile”. Planul Germaniei pentru Europa este reprezentant de „planul Merkel, acel Tratat Fiscal. Este complet nedrept, pentru ca tarile din Centrul Europei au ajuns pe meterezele actuale pe baza finantarii deficitului, iar acum este interzis. Cei care au imbratisat acest plan vor fi afectati si ei, si respingerea lui va aduce relaxare in cadrul statelor europene”.

„Aceasta carte un eveniment care cauta sa aduca in fata cititorilor o noua abordare”, afirma domnul Vasile Simileanu, directorul editurii Top Form. Aceasta a continuat, adaugand ca „mereu auzim de geopolitica, geostrategie, axe, arii de influenta, si ne intrebam care este rolul si locul Romaniei. Dupa ce am rasfoit aceasta carte ma intreb care este rolul si locul Romaniei in relatiile cu Germania, in relatiile internationale.”

Prezentand lucrarea sa, publicistul Corneliu Vlad a spus, citand-o pe Angela Merkel, ca„Germania a intrat in istoria Europei dinainte de a fi Germania.” Cartea nu este una anti-germana, nici pro-germana, expune obiectiv mai multe aspecte referitoare la Germania si politica sa europeana deoarece este „o tara care trebuie sa-si gaseasca un loc in Europa fara sa-i jeneze pe altii”.

Va recomandam cu caldura aceasta lucrare, si pentru a va starni deja interesul redam un mic fragment din ceea ce i-a determinat pe cei doi autori sa scrie aceasta carte:

„Germania are un plan, mereu a avut un plan in legatura cu vecinii ei, cu continentul european si cu rolul ei in lume, si isi cunoaste foarte bine partenerii, concurentii. Spre deosebire de toate celelalte state europene, Germania a avut mereu o politica pragmatica, nu intamplator Realpolitikul s-a nascut in Germania, in care a stiut ce trebuie facut in Europa.” (Corneliu Vlad)

 

2 thoughts on “Până unde poate merge integrarea europeană?”

  1. Pingback: fox888

  2. Pingback: steenslagfolie

Leave a Comment

Scroll to Top