Summit-ul NATO de la Chicago. Obiective şi posibilităţi

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, declara cu mandrie la finalul Summitului ca “aliaţii NATO au convenit cum să contureze capacităţile Alianţei pentru a furniza securitate în deceniile care vor urma, cum să se asigure că au mixul corect de instrumente şi capacităţi”. Numeroase pagini si articole in ziare si dezbateri au fost acordate acestui eveniment important pe plan extern, nu doar pentru spatiul euro-atlantic, ci si pentru regiuni indepartate precum Orientul Mijlociu. Multi analisti si  politicieni au subliniat importanta Summitului si a lucrurilor asupra carora s-a convenit.

Insa ce anume si-a propus acest Summit? Care au fost subiectele de pe ordinea de zi si ce s-a convenit in privinta lor? Care au fost oportunitatile oferite de acest eveniment si cum s-a prezentat Romania? Ce inseamna Smart Defense si Apararea anti-racheta? Care mai este rolul NATO si cum a evoluat pana in prezent?

Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile ridicate astazi la Masa Rotunda gazduita de Fundatia Europeana Titulescu, „SUMMIT-ul NATO de la CHICAGO: obiective şi posibilităţi”, eveniment special prin faptul ca a fost primul de acest gen dedicat Summitului NATO de la Chicago in spatiul romanesc.

Dezbaterea a fost moderata si deschisa cu o prezentare succinta a ideilor, declaratiilor oficialilor si a proiectelor si deciziilor din cadrul Summit-ului NATO, de catre Secretarul General al Fundatiei Europene Titulescu, domnul Adrian Marius Dobre.

In cadrul prelegerii a subliniat importanta acestui Summit, „deosebit prin particularitatile sale, a fost primul summit NATO în SUA după mai mult de 13 ani şi primul care a avut loc în afara Washington. Summit-ul NATO de la Chicago a reprezentat un eveniment de etapa in evolutia Aliantei Nord Atlantice deoarece a abordat  subiecte delicate din punct de vedere politic, precum retragerea trupelor din Afganistan, Smart Defense, parteneriatele NATO, reformele privind transformarea NATO, viitorul apararii anti-racheta, relatia cu Federatia Rusa si extinderea NATO. Toate acestea intr-un context international aflat intr-o dinamica din ce in ce mai antrenanta. Este foarte important de remarcat ca a fost primul summit NATO care nu a avut niciun rezultat concret in privinta extinderii.

Participantii de la masa rotunda de astazi, Comandatul Rector al Universitatii Nationale de Aparare Carol I, domnul Gen. Lt. Prof. Univ. Dr. Teodor Frunzeti, domnul General Mircea Chelaru, Directorul Scolii de Studii Postuniversitare al DOISS – UNAP, domnul Lect. Univ. Dr. Daniel Ghiba, doamna Simona Soare, cadru didactic SNSPA,  Cercetator Stiintific in domeniul studiilor de securitate la ISPAIM, domnul Serban Filip Cioculescu, Directorul Directiei de Politici de Securitate, domnul Dan Necolaescu, domnul Niels Schneker, analist, Vicepresedintele Global Focus, doamna Dana Marca, alti membri ai corpului diplomatic, specialisti in domeniul securitatii, reprezentanti ai mediului universitar si al societatii civile si tineri pasionati de domeniu au dezbatut asupra implicatiilor Summitului si viitorului NATO, dar si a locului Romaniei in cadrul Aliantei. Exista o preocupare si un interes deosebit pentru aceasta tema. S-au discutat si posibilitatile de a realiza in parteneriat un proiect pentru Romania, in avansul Summit-urilor NATO, cu scopul de a sedimenta si de a reprezenta mai bine intersele Romaniei in Alianta.

Maniera in care s-a pregatit Romania pentru participarea la Summitul NATO, ceea ce a obtinut tara noastra si ce reprezinta angajamentele luate au fost expuse cu acuratete de Directorul Directiei de Politici de Securitate din Ministerul Afacerilor Externe, domnul Dan Necolaescu. Domnia sa a declarat ca „decizia de a incheia cu SUA un acord bilateral, in momentul in care Alianta decide integrarea sistemului anti-racheta, demonstreaza importanta actiunii noastre, securitatea noastra crescand fara niciu dubiu. Romania a reusit sa introduca in Declaratia Finala un paragraf privind Marea Neagra, in contextul in care lumea acorda o atentie mai mare Nordului Africii si Orientului Mijlociu. Romania a fost unul dintre promotorii includerii unui paragraf referitor la Transnistria si necesitatea continuarii dialogului pentru solutionare. Din perspectiva Romaniei, Summitul a fost un succes datorita rezultatelor obtinute, retragerea din Afganistan si operationalizarea scutului anti-racheta. Noi ne-am promovat inteligent pozitia si am obtinut cele doua mentiuni referitoare la regiunile care ne intereseaza.”

Conceptul de Smart Defense ne-a fost prezentat, intr-un mod foarte clar si usor de inteles si pentru nespecialisti, de catre Comandatul Rector al Universitatii Nationale de Aparare Carol I, domnul General Locotenent Profesor Universitar Doctor Teodor Frunzeti. „Spre deosebire de celelalte Summituri, acesta a fost mai mult concentrat pe partea operationala, iar simpla analizare a documentelor convenite ne demonstreaza ca 4 din 5 sunt dedicate acesteia”, a punctat Generalul Locotenent Profesor Universitar Doctor Teodor Frunzeti. Domnia sa a mentionat ca „prin cooperare intre industriile de aparare din statele membre se pot produce armamente si echipamente superioare, iar in conditiile unor masuri economice severe in statele membre NATO, acest lucru este foarte important.”

Un alt subiect pe agenda Summitului a fost apararea anti-racheta. Despre ce este si cum functioneaza ne-a vorbit cadrul didactic asociat Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, doamna Simona Soare. „Problema scutului nu este una noua, se discuta despre el din 2001, dar asa cum este discutat la Chicago este foarte important, deoarece intra sub incidenta Articolului 5 al Aliantei. El ridica numeroase probleme, una dintre ele fiind corelata cu aspectele politice ale Aliantei, alta cu asumarea costurilor. Nu pare insa, din punct de vedere politic, ca acest scut este asumat in egala masura de toti membrii NATO, deoarece fiecare are interesele sale”.

Domnul General Mircea Chelaru, Sef al Statului Major General in 2000, a completat prezentarile referitoare la Smart Defense si scutul anti-racheta, prezentand importanta lor pentru membrii NATO, implicit pentru Romania. Domnia sa a completat cu o interventie foarte apreciata ca „filosofia existentei structurilor NATO este problema cheie. Orice abandon al conceptului initial de asigurare a stabilitatii in regiunea nord-atlantica este inadmisibil. Insa asistam la orientarea atentiei SUA catre Asia-Pacific. Pana in 2040 vom vedea modificarea intereselor geostrategice ale SUA in aceasta regiune, si partenerii americani trimit un semnal celor europeni ca trebuie sa isi intensifice cooperarea”.

Viitorul si obiectivele NATO au fost prezentate de Directorul Scolii de Studii Postuniversitare al Departamentului Operatii Intrunite si Studii de Securitate, Universitatea Nationala de Aparare Carol I, domnul Lector Universitar Doctor Daniel Ghiba. Domnia sa a punctat ca „NATO a reusit sa-si indeplineasca obiectivele esentiale in pofida tuturor provocarilor de securitate care au aparut pe parcursul existentei sale, cunoscand trei etape in istoria sa, inainte, in timpul si dupa Razboiul Rece”. Domnul Lector Universitar Doctor Daniel Ghiba a subliniat ca NATO este cea mai de succes alianta militara din istoria globala.

Excelenta Sa, domnul ambasador Constantin Vlad a completat interventiile participantilor la dezbatere declarand ca „atitudinea Rusiei nu este intamplatoare, nu trebuie prezentata simplist, ea are motive pentru care se opune scutului anti-racheta. Suita de Concepte Strategice adoptate de Alianta este interesanta si importanta pentru securitatea statelor membre, dar ultimele 2 concepte pierd din vedere un lucru fundamental, care priveste raportul NATO cu ONU si cu lumea din jur”.

„Afganistanul a fost o problema care a ocupat foarte mult atentia membrilor NATO”, a mentionat Excelenta Sa, doamna ambasador Paraschiva Badescu, „si statele Central Asiatice au avut o contributie importanta. Trebuie totusi remarcat ca acestea au urmat exemplul Rusiei si nu au fost prezenti”. Nu trebuie trecuta cu vederea importanta mentinerii stabilitatii regionale in vecinatatea estica a Aliantei, implicit a Romaniei. Se confirma treptat ca atentia SUA si a Rusiei se indreapta spre Asia si Pacific.

Vicepresedintele Global Focus, doamna Dana Marca, a subliniat importanta dezbaterii de astazi si a mentionat utilitatea unui astfel de demers. Domnia sa a vorbit despre necesitatea implicarii societatii civile, a cercetatorilor si expertilor din domeniu, a factorilor decidenti in dezbateri privind pozitia Romaniei la viitoarele Summituri NATO:„Trebuie sa discutam care ar fi necesitatile Romaniei, conform cu pozitia geostratetica, de la o organizatie de acest gen, care sunt prioritatile noastre, care sunt tipurile noastre de riscuri pe care credem ca NATO le poate rezolva si care sunt alte tipuri de riscuri care pot fi observate prin alte instrumente, deoarece Alianta nu le poate rezolva. Nu toti membrii NATO isi asuma in egala masura deciziile acesteia deoarece fiecare tara are interesele sale”.

Cercetator Stiintific in domeniul studiilor de securitate la Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara, domnul Serban Filip Cioculescu, a punctat lipsurile importante ale Summitului, mentionand ca „s-a insistat prea putin pe cooperarea UE- NATO, nu s-a vorbit de relatiile NATO-China deoarece americanii au monopolul relatiilor cu China. Este interesant de observat cum pot fi convinsi europenii sa aloce mai mult pentru aparare, cand nu toti membrii aloca cei 2% pentru aparare, si nu toti inteleg acelasi lucru prin Smart Defense. Ar fi trebuit sa existe o anexa referitoare la Primavara Araba, dar nu a mai fost introdusa. In privinta Afganistanului nu avem cum sa fim optimisti, este un stat tribal unde Hamid Karzai, desi este un despot, este mentinut pentru stabilitate. Alt lucru remarcant este faptul ca Israelul nu a fost invitat din cauza presiunilor facute de Turcia, care si-a exportat problema cu acesta in cadrul NATO”.

Interventiile sustinute de participanti au generat o interesanta serie de intrebari si raspunsuri, comentarii dar si observatii la adresa unor declaratii. O discutie foarte intensa si dinamica, cu un ritm alert, a incheiat evenimentul de astazi si Fundatia Europeana Titulescu se bucura ca a fost gazda uneia dintre primele conferinte dedicate Summitului NATO.

 

 

Scroll to Top