Fundatia Europeana Titulescu a organizat astazi un eveniment dedicat alegerilor prezidentiale din Statele Unite ale Americii: „Cursa pentru Casa Alba – Asaltul Final”. Dezbaterea a fost construită in jurul unui dialog dintre domnul ambasador Neagu Udroiu, scriitor si publicist, si domnul Nicolae Melinescu, jurnalist. In prima parte a evenimentului s-au prezentat caracteristicile desfasurarii campaniei electorale, programele candidatilor Barack Obama si Mitt Romney, sansele fiecaruia de reusita precum si situatia interna din SUA dupa prima confruntare electorala față în față.
Dezbaterile dedicate analizei alegerilor electorale din diferite colturi ale lumii au devenit un punct de interes pentru Fundatia Europeana Titulescu, asa cum puncta Directorul Executiv, istoricul George G. Potra, „nu a fost pentru prima data cand am facut acest lucru, alegerile din alte zone importante, alte capitale, le urmarim, asa cum am facut cu alegerile din Franta, cu alegerile din Germania, cu alegerile din Italia, cu alegerile din Rusia. Acolo unde e vorba de centre de putere, de locuri unde se hotarasc destine, unde se hotarasc evenimente si evolutii cu implicatie mondiala, ne aplecam si noi”.
E.S. domnul ambasador Neagu Udroiu a prezentat particularitatile alegerilor prezidentiale americane, explicand procesul de votare, diferit de cel existent in Romania. Domnia-sa a intretinut dezbaterea prin punerea unor intrebari esentiale domnului Nicolae Melinescu privind programele electorale, punctele forte ale fiecarui candidat, consecintele alegerilor prezidentiale si importanta acestora. Domnul Ambasador Neagu Udroiu a subliniat ca „cei doi candidati au fost desemnati de Conventiile Republicana si Democrata, au pornit cumva intr-o postura usor detasata, Obama era in fata. La ora de fata insa se disputa Asaltul Final, si a aparut un indicator, prima dezbatere televizata. Parerea tuturor a fost ca Obama a iesit in dezavantaj si a pierdut avansul pe care il avea.”
Cu o interesanta abordare, domnul ambasador Neagu Udroiu ne-a povestit din experienta sa personala, fiind prezent la un eveniment electoral american: „in seara in care presedintele urma sa-l anunte pe vicepresedinte, dupa ore, zile, petrecute la Camp David, apare intrebarea – Cine ar putea fi?
Cei trei propusi erau Reagan, Nelson Rockefeller si un fost guvernator de Texas. Fiecare a fost intrebat – Credeti ca presedintele va alege?,- iar toti trei au spus, Nu. Cand a inceput presedintele discursul in Salonul Albastru, a spus ca il cheama alaturi de el pe cineva care a stat de 20 de ani in Camera Reprezentantilor. Acesta a fost Ford. Niciunul dintre cei trei propusi.”
Mai mult decat atat, vorbind despre relatia SUA-Romania in timpul diferitilor presedinti, sublinia ca : „vom mai avea motive sa ne intrebam care dintre Americi ne-a iubit mai tare, cea democrata sau cea republicana?”
Jurnalistul Nicolae Melinescu a aratat ceea ce ii diferentiaza pe democrati de republicani, a schitat caracterele candidatilor la presedentia SUA, dar si pe cele ale vice-presedintilor, a relatat continutul programelor electorale ale lui Barack Obama si Mitt Romney si ne-a vorbit despre starea de spirit a societatii americane in pragul unui asemenea eveniment. Reforma din sanatate, Obamacare, abordarea problematicii taxarii si a situatiei clasei de mijloc, comentarea prestantei candidatilor la prima dezbatere, orientarile de politica externa ale celor doi candidati. Toate acestea si multe alte lucruri ne-au fost comentate intr-un mod foarte obiectiv. In privinta viitoarei dezbateri privind politica externa dupa alegeri, jurnalistul de politica externa Nicolae Melinescu a spus:
„Nu va fi o dezbatere pe probleme internationale, centrul discutiei va fi faptul ca Departamentul de Stat si presedintele Obama nu au vrut sa recunoasca faptul ca la Benghazi a fost un atac terorist, asa cum a fost si la Cairo, si ca au musamalizat acest incident tragic, l-au imbracat cu diverse motivatii fara sa puna in fata publicului niste fapte clare. Aceste doua teme vor fi asezonate cu pozitia fata de Israel si posibilul conflict dintre Israel si Iran. S-ar putea discuta si despre relatiile cu Rusia”.
Secretarul General al Fundatiei Europene Titulescu, Adrian Marius Dobre, a completat prelegerea adaugand: „pentru ca urmeaza dezbaterea pe politica externa, din orientarile celor doi candidati reiese ca Mitt Romney apeleaza la orgoliul national al americanilor prin stabilirea ca obiectiv central consolidarea rolului de lider al Statelor Unite. In masura in care declara polemic un razboi economic deschis cu China, in conditiile in care considera Federatia Rusa ca un potential inamic de rang inalt si cea mai mare amenintare la securitatea nationala, deschide totusi prea multe fronturi, avand o atitudine belicoasa, atitudine ce ar putea crea o anumita stare de anxietate in randul alegatorului. Alegator care se supune in primul rand nevoilor primare, centrul platformei promovate de Obama.
Intr-un razboi economic cu China, si in contextul tensiunilor sino-japoneze din prezent, China va incerca sa se reorienteze si sa reechilibreze pietele internationale. O reechilibrare a pietelor internationale in mod cert va afecta Europa, si noi suntem parte din Europa.”
Dezbaterea a suscitat interesul celor prezenti, membrii ai corpului diplomatic si pasionati ai relatiilor internationale, care au ridicat numeroase intrebari si comentarii privind relatia SUA cu China, cu Rusia, cu Romania, posibilul atac asupra Iranului, rolul in afacerile internationale si consecintele alegerilor prezidentiale.
Nu a fost facuta vreo previziune privind viitorul castigator, insa in curand vom afla cine va ocupa Biroul Oval pentru urmatorii patru ani.