La finalul unui an de guvernare, Preşedintele francez François Hollande are puţine motive să sărbătorească. Şomaj în creştere, situaţie economică zbuciumată şi un ruşinos scandal legat de evaziune fiscală în care sunt implicaţi unii membri ai cabinetului său.
Adus la putere de un vot popular care spera în atenuarea politicilor de austeritate impuse de predecesorul său, Hollande a devenit, în doar un an, „Dl. Impopular”, cu un procent de încredere de numai 24%. Sindicatele şi grupările politice de stânga îl acuză că nu a reuşit să păstreze locurile de muncă şi să împiedice închiderea unor unităţi industriale şi a unor companii, rata şomajului atingând un nou record, de 11%. Şomajul în rândul tinerilor este de 25% căci angajatorii preferă contractele pe termen scurt, dată fiind stagnarea economică.
Franţa, a doua economie în spaţiul euro, a reintrat în recesiune la începutul lui 2013 şi are nevoie de încă doi ani pentru a-şi ajusta deficitul bugetar sub pragul de 3% impus de UE, după ce guvernul a recunoscut că ţinta pentru anul acesta nu va putea fi atinsă datorită unui slab nivel de creştere economică.
Promisiunea lui Hollande din campania electorală de a introduce un impozit de 75% pe averea celor bogaţi a fost abandonată după ce a fost respinsă de Curtea Constituţională. Decizia a venit după luni de ridiculizare publică, din partea unor oameni de afaceri, a politicienilor conservatori sau chiar a unor celebrităţi.
În schimb, guvernul socialist s-a preocupat de adoptarea unor măsuri privind egalitatea de şanse între sexe. Astfel, electoratul liberal a salutat legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, în aprilie a.c.. Decizia a stârnit proteste din partea unei importante părţi a societăţii franceze (mai conservatoare) şi a Bisericii Catolice.
Pentru a contracara prăbuşirea în sondaje, Hollande a anunţat un plan guvernamental de 20 de miliarde de euro, pentru următoarea decadă, pentru lucrări de infrastructură. Acest anunţ vine după ce, în luna ianuarie, guvernul a adoptat o lege prin care doreşte stimularea creşterii economice şi reformarea pieţei muncii, promiţând reducerea impozitului pe venit în cazul antreprenorilor.
În luna aprilie, Hollande a trecut printr-una dintre cele mai stânjenitoare situaţii politice când, după săptămâni de negare publică vehementă, ministrul său de finanţe a admis că deţine 600.000 de euro într-un cont dintr-o zonă offshore. Scandalul l-a făcut pe preşedintele francez să piardă susţinerea celor mai apropiaţi susţinători ai săi, chiar şi în interiorul partidului.
În plan european, tensiunile cu guvernul de la Berlin condus Angela Merkel reprezintă un alt exemplu al situaţiei dificile în care se află Hollande. El a permis unora dintre miniştri să critice dur Germania iar propriului partid să redacteze un document în care d-na Merkel era etichetată drept „intransigentă egoistă”, pentru ca, mai apoi, alţi miniştri să atace acest document al PS (care a fost ulterior revizuit). Însă niciodată nu a făcut cunoscută propria sa poziţie în această chestiune.
François Hollande a câştigat alegerile în urmă cu un an cu sloganul „Schimbarea acum”, însă francezii îl consideră nu atât un preşedinte, cât mai degrabă un prim ministru, care nu reprezintă statul. Unele voci consideră că Hollande acţionează ca un preşedinte al PS, căutând mereu compromisuri cu preţul unei anumite ambiguităţi. Există lideri de opinie care îl califică drep un „hipo-preşedinte”, un preşedinte minor (spre deosebire de Nicolas Sarkozy care a fost condiderat un „hiper-preşedinte”), ceea ce face ca lipsa autorităţii sale să determine o lipsă a profesionalismului guvernului de la Élysée.
Surse:
Down and out in Paris: Can Hollande recover from disastrous first year? (CNN), http://edition.cnn.com/2013/05/07/business/france-hollande-popularity-economy/index.html
One year of Hollande leaves French with bitter taste (France24), http://www.france24.com/en/20130505-one-year-hollande-french-bitter-taste-anniversary-socialist-president
One Year Into Hollande Presidency in France, ‘a Sense of Drift’ (The New York Times), http://www.nytimes.com/2013/05/05/world/europe/year-into-hollande-presidency-a-sense-of-drift.html?pagewanted=all&_r=0
« Un an d’actions à l’Elysée » : un exercice de communication pour un bilan mitigé (Le Monde), http://decodeurs.blog.lemonde.fr/2013/05/07/un-an-dactions-a-lelysee-exercice-de-communication-mitige-pour-le-gouvernement/
Un an d’actions en France (Governement français), http://www.unandactions.gouvernement.fr/