Lansarea volumului “Romania and the International Court of Justice” al conf. univ.dr. Bogdan Aurescu

Fundația Europeană Titulescu a organizat miercuri, 26 noiembrie 2014, de la orele 10.00,  lansarea volumului “Romania and the International Court of Justice” al conf. univ. dr. Bogdan AURESCU, secretar de stat pentru afaceri strategice  (MAE).

Alături de autor au luat cuvântul: prof. univ. dr. Raluca MIGA-BEȘTELIU și prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE.

Romania has an unwavering attachment for international law, as its observance stands at the very core of Romania’s foreign policy. For a country like Romania, the use of international law principles, concepts and instruments is meant not only to enhance the ethnic dimension of State conduct in international relations, and thus the International Rule of Law, but it maximizes the efforts for reaching the most important national objectives. Also, there is a significant series of Romanian lawyers who contributed substantially to the development of international jurisdictions. The recourse to international jurisdictions is therefore a natural consequence: Romania has a long history of contacts with, and support for its essential dimension of international law, since the interwar period“.      (conf. univ. dr. Bogdan Aurescu)

Evenimentul a avut loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47.

9 thoughts on “Lansarea volumului “Romania and the International Court of Justice” al conf. univ.dr. Bogdan Aurescu”

 1. Gheorghe Dumitru

  Gh.I.D. O lansare de carte dar nu numai…
  O oarecare frustrare a fost sentimentul incercat de cel putin o parte a celor care au umplut pana la refuz salilele Fundației Europene Titulescu, in prima parte a zilei de miercuri, 26 noiembrie 2014, atrasi de lansarea volumului “Romania and the International Court of Justice”, avand drept Editor, dupa cum se mentioneaza pe prima pagina, pe Dr. Bogdan AURESCU, inca secretar de stat pentru afaceri strategice (MAE) la data iesirii cartii de sub tipar. Cei in cauza jinduiau sa intre in posesia unui autograf al celui care, de acum, era chiar ministrul afacerilor externe al Romaniei (plus ca insusi numele – “Aurescu” – ii facea sa vibreze intens pe colectionari!). Pana la urma, toti cei prezenti au inteles circumstantele, ba chiar si-au dat seama ca dividendele de ansamblu “incasate” ca urmare a participarii la eveniment au fost de reala valoare.
  In primul rand, intelegerea ca volumul in cauza, alaturi de cele publicate anterior (ca autor nemijlocit, coautor ori coordonator) de noul sef al diplomatiei romane, se dovedeste o reala (si noua) contributie material-spirituala la platforma complexa si solida pe care se sustine nu doar statutul de diplomat dar si profilul ministerial al Excelentei Sale Dr. Bogdan Aurescu.
  In al doilea rand, asa cum sesiza, in final, Prof. Dr. Adrian Nastase, Presedintele Fundatiei Europene Titulescu, auditoriul, ascultand expozeul ES Dlui Ministru, a putut fi martor la “un exceptional exercitiu de comunicare publica”. Dar poate ca acest aspect neidoilenic esential nu ar fi trebuit sa mire prea mult pe cei care au avut privilegiul de a intra in posesia unei copii a conferintei cu titlul „Abilităţile oratorice – componentă esenţială în conturarea profilului diplomatului”, sustinuta, la 3 octombrie 2013, de catre Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu, în cadrul simpozionului „Arta comunicării eficiente: comunicare pentru o dezvoltare durabilă, inteligentă şi inclusivă”, organizat de Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (neindoilenic, speech-ul respectiv continua sa reprezinte un must de lectura pentru o plaja extinsa de slujitori pe terenul diplomatiei, invatamantului etc.).
  Al treilea rand, in nici-un caz si ultimul, fiind vorba de un aspect de esenta: perspectiva in care noul sef al diplomatiei romane plaseaza cartea ce tocmai s-a lansat ca una din lectiile invatate in urma eforturilor incununate de success ale echipei conduse de Dl. B. Aurescu, la Haga, in anul 2009. In termeni specifici, o pledoarie pentru utilizarea instrumentelor inteligente ale dreptului international la solutionarea unor diferende si probleme dificile ale situatiei internationale. Sau, asa cum idea era intarita de catre Dl Presedinte Adrian Nastase, un indemn la solutionarea jurisdictionala a situatiilor conflictuale.
  Nu am indoiala ca, atat fata de situatiile din prezentul imediat, ca si pe termen scurt si mediu, astfel de “lectii” vor fi avute in vedere de ministrul roman de externe si echipa sa, fata de care a aratat, si cu aceast prilej, o incredere fara rezerve.
  Personal, indraznesc sa sper ca abordarea in cauza nu va lipsi nici din tratarea situatiilor care asteapta diplomatia romana si pe termen mai indelungat, unele aparent acum “dincolo de orizont” dar in legatura cu care exista suficienta certitudine ca Romania va fi chemata sa se implice efectiv. De exemplu, urmatorul mandat al Romaniei, spre finalul acestui deceniu, ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, organism major al forumului global avand o agenda dominata de tensiuni, dispute, conflicte, bilaterale si regionale. Nu este deloc devreme sa se inceapa pregatirile pentru revenirea Romaniei in Consiliul de Securitate, mai ales ca vor exista si eventuale viziuni noi, de genul celei sus-amintite, utilizand, desigur si experienta pozitiva/ “lectiile invatate” cu ocazia precedentului mandat (2004-2005), cand, pentru prima data in istoria participarii noastre la Consiliul de Securitate, am reusit sa promovam si sa obtinem adoptarea in unanimitate a unei rezolutii romanesti. Iar un reper decisiv pe drumul catre finalitatea respectiva l-a reprezentat faptul ca prima dezbatere in plenul Consiliului de Securitate asupra initiativei romanesti (la 29 iulie 2004) a avut loc sub presedintia Primului Ministru al tarii noastre la vremea respectiva, Dl. Adrian Nastase. O marturie depune, in acest sens, cu toata modestia, fostul coordinator politic al echipei diplomatice romane pentru mandatul 2004-2005.

 2. Pingback: Outcall Massage Bangkok

 3. Pingback: link alternatif superkaya88

 4. Pingback: drug addiction

 5. Najlepsza aplikacja do kontroli rodzicielskiej, aby chronić swoje dzieci – potajemnie tajny monitor GPS, SMS-y, połączenia, WhatsApp, Facebook, lokalizacja. Możesz zdalnie monitorować aktywność telefonu komórkowego po pobraniu i zainstalowaniu apk na telefonie docelowym.

 6. Pingback: 5-meo-dmt retreat asia

 7. Pingback: คอมพิวเตอร์

 8. Pingback: thai massage liestal

 9. Pingback: รับทำ SEO สายขาว

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top