Fenomenul Fake News în contextul alegerilor europarlamentare

 

 

 

Fundația Europeană Titulescu – Centrul de Studii Strategice organizează marți, 7 mai a.c., începând cu ora 17.00, dezbaterea cu tema Fenomenul Fake News în contextul alegerilor europarlamentare.

Invitați speciali: Radu HERJEU, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, Florian BICHIR, istoric și publicist, și Bogdan FICEAC, jurnalist. Moderator: prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE, președintele Fundației Europene Titulescu.

Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și SIF MOLDOVA și va avea loc la Casa TitulescuȘos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București.

 

”Există minciuni, minciuni grosolane și fake news (știri false). Manipularea faptelor în scopuri politice este la fel de veche ca și politica, însă, datorită evoluției social media și a algoritmilor motoarelor de căutare, știrile false se pot răspândi astăzi precum un incendiu. În timpul campaniei prezidențiale americane din 2016, numărul celor care au partajat fake news a fost mai mare decât al celor care au partajat articolele trusturilor de presă. În timpul alegerilor prezidențiale din Franța, un sfert din știrile politice partajate pe Twitter s-au bazat pe dezinformări deliberate.

Bine ați venit în lumea ”faptelor alternative”, unde teoriile conspirației, falsele declarații și statisticile mincinoase proliferează. Acest fenomen nu subminează doar activitatea mass-media; poate avea efecte devastatoare asupra democrației înseși. Sistemul nostru se bazează pe alegerile electorale ale cetățenilor fundamentate pe fapte. Ce se întâmplă când oamenii nu mai știu ce să creadă? Știrile false au devenit din ce în ce mai mult un instrument eficient de propagandă pentru a crea haos și a slăbi încrederea oamenilor în instituțiile democratice.

Se poate face ceva pentru a combate politica de tip post-adevăr? Giganții tehnologici precum Google, Facebook sau Twitter găzduiesc, propagă și ”monetarizează” știrile ”click-bait”. Vor ajunge până la urmă să recunoască faptul că nu mai sunt platforme neutre care direcționează utilizatorii către site-urile de știri și că s-au transformat în instituții media, cu toate consecințele care decurg din aceasta?” (sursa: https://www.intelligencesquared.com/events/fake-news-the-facts/)

 

 

Surse documentare:

https://www.bloomberg.com/features/2016-how-to-hack-an-election/

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cele-mai-eficiente-strategii-de-manipulare-propagate-de-politicieni-prin-intermediul-mass-media

http://www.carlbernstein.com/magazine_cia_and_media.php

https://semantiko.com/project-alamo/

http://blacusens.ro/2016/10/tehnici-de-manipulare-in-comunicarea-politica/

YouTube player

 

 

7 thoughts on “Fenomenul Fake News în contextul alegerilor europarlamentare”

  1. Pingback: upg168

  2. Pingback: ทรรศนะบอล

  3. Pingback: โปรโมชั่น ยูฟ่าฟิวชั่น

  4. Pingback: John Lobb

  5. Pingback: บริษัทรับสร้างบ้านเชียงใหม่

  6. Pingback: fuck

  7. Pingback: 안전놀이터 순위

Leave a Comment

Scroll to Top