Sesiunea omagială consacrată împlinirii a 125 de ani de la naşterea lui Nicolae Titulescu

Sub egida Academiei Române, a Ministerului Afacerilor Externe şi a Fundaţiei Europene Titulescu, a avut loc, la 16 martie 2007, Sesiunea omagială consacrată împlinirii a 125 de ani de la naşterea lui Nicolae Titulescu. Acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, a rostit Cuvântul de deschidere. Au susţinut comunicări: acad. Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române – Locul lui Nicolae Titulescu în istoria naţională; Lucian Leuştean, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe – Nicolae Titulescu – arhitect al diplomaţiei româneşti interbelice; prof. univ. dr. Adrian Năstase, preşedinte al Fundaţiei Europene Titulescu – Titulescu şi Europa.

125 de ani de la nașterea lui Nicolae Titulescu

”Nicolae Titulescu nu improviza, Nicolae Titulescu construia, studia, a afirmat, vineri, istoricul Dan Berindei, vicepreședinte al Academiei Române, cu prilejul sesiunii omagiale consacrate împlinirii a 125 de ani de la nașterea cunoscutului diplomat român.
Meritele celui care a fost președinte al Ligii Națiunilor și, în repetate rânduri, ministru au fost subliniate și de deputatul Adrian Năstase, președintele Fundației Europene Titulescu. “El a însemnat pentru lumea politică românească din acea vreme cam ceea ce a reprezentat Nadia Comăneci pentru gimnastica româneasca. Într-un fel, a fost un rezultat de excepție, care nu se justifica neapărat printr-o școala diplomatică senzațională în anii 1910-1920, în România. A reușit să iasă din perimetrul național și să devină, probabil, unul dintre cei mai mari diplomați ai Europei. A fost ales de doua ori președinte al Ligii Națiunilor, ceea ce nu s-a mai întâmplat cu nimeni altcineva”, a remarcat Adrian Năstase. “A făcut reforma financiara studiind, în prealabil, sistemele financiare și evoluția lor în vreo 20 de țări. Cine mai face astăzi așa ceva? Ei bine, el o făcea. Și a facut același lucru în politica externă. În momentul în care se angaja în tratative, cunoștea preistoria acestor tratative în detaliu și se găsea, astfel, pe o poziție de superioritate fata de interlocutorul său”, a reliefat Dan Berindei calitățile lui Nicolae Titulescu.”
“Ne străduim să readucem în memoria contemporanilor numele mari din istoria țării, iar Nicolae Titulescu este unul dintre cei care merita sa nu fie uitați”, a precizat președintele Academiei Romane, Ionel Haiduc.

(Sursa: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/57659/125-de-ani-de-la-nasterea-lui-Nicolae-Titulescu.html#ixzz3TVVosUZo)

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Sesiunea omagială consacrată împlinirii a 125 de ani de la naşterea lui Nicolae Titulescu”

  1. Pingback: springfield hellcat

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top