Ascensiunea Chinei nu poate fi ignorata ci din contra, este din ce in ce mai des discutata si analizata. S-a format deja un mit in jurul „miracolului chinez”. China nu este doar o superputere economica, ea este si o tara fascinanta prin istoria sa milenara si prin cultura sa, prin societatea sa plina de contraste si foarte dinamica.
China a captivat treptat interesul diplomatilor si analistilor de pe toate continentele, iar astazi a devenit unul dintre subiectele des abordate si dezbatute.
Continuand seria evenimentelor dedicate Chinei, lansari de carte si mese rotunde, astazi Fundatia Europeana Titulescu impreuna cu Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative a organizat un eveniment deosebit, lansarea cartii „Despre China” a marelui diplomat Henry Kissinger in traducerea sa in limba romana. Cartea a fost tradusa sub atenta coordonare a profesorului universitar Paul Dobrescu.
Cartea lui Henry Kissinger explica ce reprezinta China, ce elemente o compun si cum, prin intermediul ei, ne putem forma o imagine a societatii chineze in ansamblul ei, privita din perspectiva unui occidental, ceea ce ne releva atat diferentele dintre cele doua societati cat si punctele forte ale societatii chineze.
Directorul Fundatiei Europene Titulescu, domnul George G. Potra, a evidentiat importanta lansarii acestei carti deoarece „are loc pe un fond anume, in Casa Titulescu s-au lansat mai multe carti despre China si a gazduit numeroase dezbateri unde au fost prezenti mai multi ambasadori chinezi la Bucuresti.” Cartea marelui diplomat Henry Kissinger, dupa cum o descrie Directorul Fundatiei Europene Titulescu, domnul George G. Potra, „nu este o istorie a Chinei, de fapt reuneste doar anumite lucruri despre China, care pot fi simboluri, care pot fi sugestii, fie ca se raporteaza la personalitati, la evenimente, la relatii, este mai mult o perspectiva culturala pe anumite paliere. Aceasta cu siguranta va fi o carte de succes care va fi citita nu cu superficialitate, ci cu atentie”.
Profesorul universitar Paul Dobrescu a motivat necesitatea traducerii volumului substantial al lui Henry Kissinger deoarece „literatura si cultura romaneasca simteau nevoia acestei carti. China este o super putere globala si totul la nivel global se rearanjeaza pentru ca a aparut un nou pol. Mai mult, Romania a avut o indelungata relatie de prietenie cu China, si ar trebui sa incerce sa se repozitioneze pentru a avea avatanje de pe urma ascensiunii Chinei.
Este foarte important de inteles mottoul nescris al lucrarii. Trebuie sa intelegem China inainte sa o judecam. Daca nu vom intelege China, riscam sa o judecam cu categoriile noastre, si nu o sa o intelegem niciodata, si o sa avem un tip de razboi al neintelegerii care nici nu se va termina, nici nu se va clarifica. Mai mult, trebuie sa tinem cont ca in viata fiecarei tari cultura coboara in strada si modeleaza societatea. In China acest proces este mult mai avansat, mult mai pregnant si este regasit adesea.”
Domnii ambasadori Romulus Budura si Florel Dumitrescu, sefi de misiuni diplomatice a Romaniei in China, ne-au descris elemente interesante si inedite ale societatii chineze si ne-au impartasit din experientele personale care ne-au ajutat sa intelegem mai bine pozitia Chinei in prezent cat si elementele componente care stau la baza culturii milenare a Chinei.
Presedintele Asociatiei de Prietenie Romania-China, domnul ambasador Florel Dumitrescu ne-a vorbit despre relatiile dintre Romania si China si despre modul in care a avut loc modernizarea Chinei, punctand ca „toti liderii chinezi erau interesati de ce trebuia facut pentru a depasi starea grava a productiei, a tehnologiei, a rezultatelor. Metodele folosite si politicile adoptate au fost aplicate treptat, experimental, in fiecare domeniu si asa s-a ajuns la rezultatele pe care le vedem astazi”. Excelenta Sa ne-a recomandat si explicat fragmentul din carte dedicat legaturii dintre modernizare si caracteristica liderilor chinezi pentru a intelege care sunt pasii de urmat in dezvoltarea unei tari, observarea practicilor folosite in exterior in diferite domenii si aplicarea lor in contextul national.
Domnul ambasador Romulus Budura ne-a vorbit despre cultura si importanta simbolurilor in societatea chineza, subliniind „China este singura natiune care se poate referi la radacinile sale culturale care dateaza de acum 5000 de ani, este o natiune cu substanta, civilizatia sa este seculara si acest lucru o face trainica si rezistenta”. In completare, E.S domnul ambasador Neagu Udroiu a adaugat ca „Henry Kissinger dezvolta un atasament special fata de cultura, istoria Chinei, chiar daca insereaza si critici in carte. Talentul de portretist este fascinant si poate fi remarcat din plin in carte, in conditiile in care cei descrisi sunt un complex de caracteristici. Iar foarte important de observat si citit este si drumul spre Est al Occidentului, drumul spre Estul Indepartat”.
Fundatia Europeana Titulescu va recomanda cu caldura sa cititi aceasta carte. Ea este un eseu despre China si mai mult, prezinta perceptia guvernantilor SUA despre China si despre relatiile cu ea si ne ajuta sa intelegem strategia administratiei americane de-a lungul anilor.
Pingback: once human hack
Pingback: ufa191
Pingback: LSM99 สล็อตแตกง่ายเว็บตรง รวมค่ายมากสุดในไทย
Pingback: บับเบิ้ลกันกระแทก
Pingback: ตู้แช่เย็น
Pingback: Sbo คืออะไร ?
Pingback: บริการเขียน Calligraphy
Pingback: ลดข้าวดีด ข้าวเด้ง