La invitaţia Federaţiei Asociaţiilor de Români din Spania (FEDROM), George G. Potra, directorul Fundaţiei Europene Titulescu, a participat la inaugurarea Bibliotecii româneşti „Lucian Blaga“. Cu acest prilej, a rostit alocuţiunea Întâlnire cu Lucian Blaga la Madrid şi a acordat un interviu jurnaliştilor Ana Maria Damian (corespondent Radio România) şi Felix Damian (pentru ziarul „Românul din Spania“).
Au fost prezenţi: criticul de artă Mircea Oliv (directorul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud), Ioana Anghel (director ICR), Ilie Bănică (ministru consilier în cadrul Ambasadei României la Madrid), Francisco Canovas (istoric, scriitor, reprezentant al Ministerului Culturii din Spania, preşedintele Forumului Intercultural), Rosario Zanabria Gutiérrez (vicepreşedinte Forumului pentru Integrare Socială), Iuliana Botezan (profesoară în cadrul Universităţii “Complutense” din Madrid), Adrian Mac Liman (jurnalist şi analist politic, preşedinte CIEM) şi alţi oameni de cultură, scriitori, artişti, jurnalişti români şi spanioli.
În intervenţiile lor, Miguel Fonda (preşedinte FEDROM), Gelu Vlaşin (scriitor, vicepreşedinte FEDROM şi coordonatorul Cluburilor Liberale din Spania) şi Gheorghe Vinţan (preşedinte al Uniunii Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania) au mulţumit participanţilor şi invitaţilor speciali pentru contribuţia adusă la deschiderea bibliotecii şi au precizat că proiectul va fi doar un început în ideea în care FEDROM îşi propune deschiderea altor biblioteci de acest gen şi în alte oraşe spaniole unde există importante comunităţi româneşti.
Biblioteca dispune de o sală de lectură, proprie şi pentru activităţi culturale, precum şi de trei puncte informatice cu acces la internet, disponibile începând cu data de 1 iulie pentru cei interesaţi de cultura română. Orarul este de luni până vineri, între orele 9.00-14.00.
În alocuţiunea sa, directorul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud, Oliv Mircea, a rostit textul “Gânduri pentru părintele, pentru fratele şi pentru fiul din exil” în care spune, între altele: “Exilul provizoriu, crucea exilului, orizont deschis … iară de ce credem că sîntem datori – noi cei de acasă – să vă oferim şansa de a avea aici un reper, un semn, o amintire de identitate românească. Biblioteca «Lucian Blaga» de la Madrid sperăm să fie un asemenea reper de reactivare a matricei originale a unei Românii din Cer. O bibliotecă este o fântână, un izvor de linişte şi de luciditate. O punte între noi cei de acasă şi voi cei de aici. Numai un exilat îşi poate da seama în ce măsură poartă cu sine un spaţiu geografic şi un timp istoric. Asumarea exilului e un exerciţiu de luciditate tragică. În orizontul acestei asumări stă mereu naşterea, naţionalitatea, limba, credinţa, cultura, mentalitatea… Acum sîntem împreună. Unii către alţii, unii pentru alţii, împreună într-o binecuvîntată îmbrăţişare. Aveţi prin mine, aici, iată, salutul autorităţilor din România!”.
Pingback: แทงหวย24
Pingback: ไก่ตัน
Pingback: 15 daagse rondreis senegal gambia
Pingback: ล่องเรือเจ้าพระยา
Pingback: click this link now
Pingback: mjm789
Pingback: puff bar vape
Pingback: hack wall APEX
Pingback: เช่ารถตู้พร้อมคนขับ
Pingback: sagame
Pingback: F1 shakes