Inaugurarea bibliotecii ”Lucian Blaga”, Madrid

La invitaţia Federaţiei Asociaţiilor de Români din Spania (FEDROM), George G. Potra, directorul Fundaţiei Europene Titulescu, a participat la inaugurarea Bibliotecii româneşti „Lucian Blaga“. Cu acest prilej, a rostit alocuţiunea Întâlnire cu Lucian Blaga la Madrid şi a acordat un interviu jurnaliştilor Ana Maria Damian (corespondent Radio România) şi Felix Damian (pentru ziarul „Românul din Spania“).

Au fost prezenţi: criticul de artă Mircea Oliv (directorul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud), Ioana Anghel (director ICR), Ilie Bănică (ministru consilier în cadrul Ambasadei României la Madrid), Francisco Canovas (istoric, scriitor, reprezentant al Ministerului Culturii din Spania, preşedintele Forumului Intercultural), Rosario Zanabria Gutiérrez (vicepreşedinte Forumului pentru Integrare Socială), Iuliana Botezan (profesoară în cadrul Universităţii “Complutense” din Madrid), Adrian Mac Liman (jurnalist şi analist politic, preşedinte CIEM) şi alţi oameni de cultură, scriitori, artişti, jurnalişti români şi spanioli.

În intervenţiile lor, Miguel Fonda (preşedinte FEDROM), Gelu Vlaşin (scriitor, vicepreşedinte FEDROM şi coordonatorul Cluburilor Liberale din Spania) şi Gheorghe Vinţan (preşedinte al Uniunii Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania) au mulţumit participanţilor şi invitaţilor speciali pentru contribuţia adusă la deschiderea bibliotecii şi au precizat că proiectul va fi doar un început în ideea în care FEDROM îşi propune deschiderea altor biblioteci de acest gen şi în alte oraşe spaniole unde există importante comunităţi româneşti.

Biblioteca dispune de o sală de lectură, proprie şi pentru activităţi culturale, precum şi de trei puncte informatice cu acces la internet, disponibile începând cu data de 1 iulie pentru cei interesaţi de cultura română. Orarul este de luni până vineri, între orele 9.00-14.00.

În alocuţiunea sa, directorul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud, Oliv Mircea, a rostit textul “Gânduri pentru părintele, pentru fratele şi pentru fiul din exil” în care spune, între altele: “Exilul provizoriu, crucea exilului, orizont deschis … iară de ce credem că sîntem datori – noi cei de acasă – să vă oferim şansa de a avea aici un reper, un semn, o amintire de identitate românească. Biblioteca «Lucian Blaga» de la Madrid sperăm să fie un asemenea reper de reactivare a matricei originale a unei Românii din Cer. O bibliotecă este o fântână, un izvor de linişte şi de luciditate. O punte între noi cei de acasă şi voi cei de aici. Numai un exilat îşi poate da seama în ce măsură poartă cu sine un spaţiu geografic şi un timp istoric. Asumarea exilului e un exerciţiu de luciditate tragică. În orizontul acestei asumări stă mereu naşterea, naţionalitatea, limba, credinţa, cultura, mentalitatea… Acum sîntem împreună. Unii către alţii, unii pentru alţii, împreună într-o binecuvîntată îmbrăţişare. Aveţi prin mine, aici, iată, salutul autorităţilor din România!”.

 

 

12 thoughts on “Inaugurarea bibliotecii ”Lucian Blaga”, Madrid”

 1. Pingback: Hot sex videos

 2. Pingback: สล็อตเว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์

 3. Pingback: USA Gun Shops

 4. Pingback: จดทะเบียน อย

 5. Pingback: NAGA GAMES

 6. Hi there just wanted to give you a quick heads
  up. The text in your post seem to be running off the screen in Firefox.

  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility
  but I figured I’d post to let you know. The design look
  great though! Hope you get the issue resolved soon. Many thanks

 7. Wow, incredible weblog layout! How lengthy have you been running a blog for?
  you made blogging glance easy. The full look of your website is great, let alone the content!
  You can see similar here ecommerce

 8. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your site is great, let alone the content!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top