Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la aderarea României la Consiliul Europei, Fundaţia Europeană Titulescu (Centrul de Studii Strategice) a organizat luni, 7 octombrie 2013, orele 15:30, o dezbatere cu tema România la Consiliul Europei – trecut şi perspective. Dezbaterea a fost moderată de dl. Bogdan AURESCU, Secretar de Stat pentru afaceri strategice, MAE. Invitații speciali ai FET au fost dl. deputat Ionuţ STROE, preşedintele delegaţiei române la Adunarea parlamentară a Consiliului Europei, d-na Ludmila SFÎRLOAGĂ, preşedinta delegaţiei române la Congresul Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, d-na Catrinel BRUMAR, Agentul guvernamental al României la CEDO şi dl. Gyorgy FRUNDA, consilier onorific pe probleme juridice, internaţionale şi de minorităţi al Primului Ministru al Guvernului României, fost preşedinte al delegaţiei parlamentare române la APCE. De asemenea, la eveniment a fost prezent și dl. Arsen MYKAYELYAN, atașat, care a prezentat mesajul E.S. d-lui Hamlet GASPARIAN, ambasadorul Armeniei la Bucureşti, ţară care deţine, în prezent, preşedinţia Comitetului de Miniştri al CE.

Programul manifestării a inclus şi o proiecţie de scurt-metraje privind istoricul şi activităţile Consiliului Europei în cei 64 de ani de existenţă. De asemenea, la palierul de la etaj al Casei Titulescu a fost amenajată o mică expoziţie foto cu momente din istoria relaţiilor dintre România şi Consiliul Europei.

În cadrul evenimentului, s-a desfășurat festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului de eseuri cu tema Drepturile omului sunt și ale mele, lansat de FET. Textul lui Daniel Mândruţ a obținut marele premiu și este postat pe site-ul nostru. Alte trei texte semnate de Ana-Maria Anghelescu, Ionel Buliga şi Gabriel Martac au fost selectate de noi şi au primit diplomă de participare, alături de un volum editat de Fundația Titulescu.