Cursul ”România în noua configurație mondială”

6 foști miniștri de externe, un membru al Academiei Române, ambasadori, reprezentanți ai mediului academic, inclusiv ai celui militar și de intelligence, toți aceștia s-au alăturat unui nou proiect al Fundației Europene Titulescu.

FET a organizat, în perioada 18 martie – 24 aprilie a.c., cursul cu tema generală România în noua configurație mondială. Modulele acestui curs:

I. Politica externă a României în secolele XIX și XX – tumultul unui parcurs la limita imposibilului

II. Diplomația românească și rolul ei în contextul lumii globalizate a secolului XXI

III. O nouă ordine mondială? Aspecte ale geopoliticii globale

IV. România – de la izolarea anilor ’90 la poziția de frontieră estică a Uniunii Europene și NATO

Prelegerile subsumate acestor module vor oferi participanților oportunitatea de a dobândi cunoștințe fundamentale referitoare la istoria politicii externe și a diplomației române în ultimele două secole, o înțelegere aprofundată a relațiilor internaționale ale lumii contemporane, precum și o perspectivă asupra poziției României în noul context geopolitic al secolului XXI.

În ordinea cronologică a prelegerilor, academicianul Dan BERINDEI a conferențiat despre ”modernitate și trezire națională” în politica externă românească, cu referire la perioada dintre Mica Unire și Marea Unire. Profesorul Ioan SCURTU a explicat miza apărării integrității teritoriale în politica externă românească din perioada interbelică. Ambasadorul Constantin VLAD a evocat personalitatea lui Nicolae Titulescu și epoca Societății Națiunilor, parcurgând etapele prin care a trecut diplomația românească până în 1975, la Actul Final de la Helsinki. Decanul Facultății de istorie a Universității București, profesorul Adrian CIOROIANU, a schițat arhitectura de alianțe a Europei în logica Războiului Rece și folosirea ideologiei ca instrument al politicii externe. Ambasadorul Sergiu CELAC a deslușit stilul diplomatic și ”jocurile de societate” care au urmat căderii Zidului Berlinului. Fostul director al SIE, profesorul Teodor MELEȘCANU, a lansat întrebarea dacă securitatea României este doar o chestiune militară. Generalul Mihail E. IONESCU a prezentat actorii sistemului internațional actual și balanța de putere. Profesorul Adrian SEVERIN a făcut harta războaielor locale și a conflictelor înghețate iar generalul Constantin DEGERATU a analizat tendințele actuale de realiniere din punct de vedere geopolitic și geostrategic. Senatorul Titus CORLĂȚEAN a oferit o perspectivă asupra unui necesar proiect al României la Uniunea Europeană. Profesorul Cristian BARNA s-a referit la prevenirea și managementul conflictelor în cadrul NATO și al UE. În sfârșit, președintele FET, Adrian NĂSTASE, a analizat redefinirea hărții geopolitice și a mediului de securitate la frontiera estică a comunității euro-atlantice și a amintit cursanților de ziua în care Google a învins secretul de stat – Operațiunea Wikileaks.

 

 

 

 

 

 

7 thoughts on “Cursul ”România în noua configurație mondială””

  1. Pingback: Newsletter Ianuarie-Februarie 2015

  2. Pingback: Cursul ”România în noua configurație mondială”

  3. Pingback: UARF RECOMANDA | UARF

  4. Pingback: hotmart entrar login e senha

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top