Trei decenii de relații româno-americane (1955 – 1985)

La 14 iunie 2015 se împlinesc 135 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Statele Unite ale Americii.

Cu această ocazie, Fundația Europeană Titulescu a organizat miercuri, 24 iunie a.c., începând cu ora 16.30, lansarea volumelor 5, 6 și 7 din seria România – Supraviețuire și afirmare prin diplomație în anii Războiului Rece, coordonată de ambasadorul Nicolae ECOBESCU. Tema acestei serii de trei volume – Trei decenii de relații româno-americane (1955 – 1985)

Alături de coordonatorul volumelor, au luat cuvântul prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE, președintele FET, ambasador Sergiu CELAC, ambasador Constantin VLAD, prof.univ.dr. Ion CALAFETEANU și prof.univ.dr. (g-ral) Mihail E. IONESCU, director al Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară.

”Avem satisfacția de a putea supune atenției celor pasionați de studiul istoriei diplomației lucrarea, în trei volume, Trei decenii de relații româno-americane: 1955 – 1985. Documente. Distinctă prin natura și conținutul ei intrinsec, ea constituie o componentă organică a proiectului editorial de proporții mai ample România – Supraviețuire și afirmare prin diplomație în anii Războiului Rece.

Se cuvine relevat totodată faptul că este prima colecție de texte – inedite în covârșitoarea lor majoritate – dedicată relațiilor dintre România și statele Unite ale Americii în perioada de referință.

Intervalul celor trei decenii avute în vedere, după cum o atestă convingător documentele publicate, s-a caracterizat printr-o evoluție constant ascendentă a acestor relații, o arie de cuprindere tot mai extinsă a lor și atingerea celor mai înalte cote de conlucrare fructuoasă și încredere reciprocă în raporturile dintre cele două țări.” (extras din Nota asupra ediției, semnată de ambasador Nicolae Ecobescu)

Leave a Comment

Scroll to Top