”Covering Foreign Policy” cu Miruna Munteanu

În cadrul proiectului Covering Foreign Policy, Fundația Europeană Titulescu a organizat marți, 5 aprilie a.c., începând cu ora 16.00, o nouă dezbatere pe tema jurnalismului extern, în relația cu Republica Moldova. Invitatul special al acestei ediții a fost Miruna MUNTEANU, realizator al emisiunii Orizont european la TVR Internațional. Moderator: Adrian URSU, realizator Antena 3, membru al Consiliului FET.

*   *   *

Miruna Munteanu

“După 20 de ani de presă și aproape 10 de televiziune, continui să cred că jurnalismul este o profesie de vocație și că, mai mult decât banii sau notorietatea, contează sentimentul relevanței muncii tale. Într-o epocă în care media suferă din ce în ce mai mult de irelevanță, am găsit la TVR un proiect copleșitor de important: crearea unui canal de comunicare cu românii de peste Prut, aflați într-o răscruce geostrategică, după decenii de dominație rusească. Emisiunea, lansată la 1 decembrie 2013, ar trebui să fie doar o primă etapă dintr-un efort mult mai amplu de a echilibra piața mediatică din Republica Moldova, încă sufocată de influența Moscovei.”

Absolventă a Facultății de Automatică din cadrul Institutului Politehnic București, Miruna Munteanu a debutat în presă încă din timpul studenției, în 1993, la ”Ultimul Cuvânt”. În 1994, a făcut parte din echipa care a lansat ziarul ”ZIUA”, unde a lucrat timp de 14 ani, evoluând de la reporter de investigații, la editorialist și redactor-șef al suplimentului ”Dosare ultrasecrete”. Din 2008 în 2013 a fost editorialist la ”Jurnalul Național”. În 1996, Miruna câștigă o bursă Reuters la Londra pentru a se specializa în știri internaționale (Writing International News). Urmează, în 1997, tot la Londra, un curs de pregătire în jurnalism de investigație, apoi, în 1999, un stagiu în redacția prestigiosului cotidian ”The Guardian”. În 2010, obține o bursă de cercetare la Oxford, la Institutul Reuters de Studii Jurnalistice, cu o temă vizând relația dintre Stat și presă, în condiții de criză. În televiziune a debutat în 2005, ca realizator al emisiunii ”Dosarele N24”. Au urmat colaborări cu Antena3 și Realitatea TV. În perioada martie-mai 2013 a realizat, împreună cu jurnalistul Daniel Apostol, emisiunea ”Joi la 9”, la TVR1. În noiembrie 2013, Miruna Munteanu a obținut premiul pentru ”jurnalism european” acordat de EUROLINK-House of Europe. Limbi străine: engleză, franceză și italiană. Cărți publicate: ”Dosare ultrasecrete” (vol.I și II, editura Omega, 1999 și 2000),  ”Misterele din 11 septembrie” (editura Omega, București, 2002).

Leave a Comment

Scroll to Top