LA MULȚI ANI!

        Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt prăznuiți pe 8 noiembrie, împreună cu soborul tuturor puterilor cerești. Este o zi pe care Biserica o dedica ingerilor. A fost aleasă ziua a opta din luna a noua cum era la început, pentru că cifra 8 este simbolul vieții veșnice – iar ei aparțin veșniciei, iar pe de altă parte ne amintește de cele nouă cete îngerești, așezate în câte trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune, Domnii, Puteri, Stăpânii; Începătorii, Arhangheli, Îngeri.

        Sfinții Arhangheli sunt în număr de șapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil și Varahil, însă cei mai cunoscuți sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

     Numele Sfântului Arhanghel Mihail, Mi-cha-El în limba ebraică, înseamnă „cine este ca Dumnezeu?”, iar numele Sfântului Arhanghel Gavriil, Gabriel în limba ebraică, înseamnă „Dumnezeu este puterea mea”.

        Chipurile celor doi Arhangheli sunt pictate pe ușile altarelor bisericești – Sfântul Mihail este pictat pe ușa din nord, iar Sfântul Gavriil pe cea din sud. Sfântul Arhanghel Mihail este zugrăvit în chip de oștean cu mantie, având în mână o sabie, semnul puterii, dreptății și judecății dumnezeiești. Sfântul Gavriil este pictat în haine de diacon cu stihar și orar, purtând în mână o floare de crin alb, ca simbol al purității, al bucuriei și binecuvântării, pentru că el aduce omenirii vestea întrupării Fiului lui Dumnezeu.

1 thought on “LA MULȚI ANI!”

  1. Pingback: บุหรี่นอกราคาถูก

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top