LA MULȚI ANI!

Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți din calendar, este prăznuit în fiecare an de 6 decembrie. De origine greceasca (Nikolaos), numele este format din doua cuvinte: nike – „victorie” (de la nikao – „a învinge”), și laos – „popor”, însemnând „obșteasca biruință”.

El a devenit cel mai popular sfânt din lume, fiind socotit, pentru binefacerile sale, „ocrotitorul copiilor”, ,,îndrumătorul fetelor”, ,,salvatorul marinarilor”, ,,ajutătorul săracilor”, ,,apărătorul ortodoxiei”.

S-a născut in Patara, Lycia în Asia Mică (Turcia de astăzi). În tinerețe a făcut un pelerinaj în Egipt și în zona Palestinei. La scurt timp după întoarcerea sa, acesta a devenit Episcop de Myra și, ulterior, a fost trimis la închisoare în timpul persecuției lui Dioclețian. A fost eliberat după adeziunea lui Constantin și a fost prezent la Consiliul din Niceea.

În 1087, mercenari italieni i-au furat trupul neînsuflețit din Myra, aducându-l în Bari, Italia. Aceștia au colectat doar jumătate din moaștele Sfântului Nicolae, lăsând fragmentele minore în mormânt. Cele din urmă au fost aduse în Veneția de către marinarii venețieni în timpul primei cruciade, unde o biserică a fost construită în cinstea Sfântului Nicolae, protectorul marinarilor. Acest fapt a fost confirmat în urma a doua investigații științifice derulate atât asupra moaștelor din Bari cât și a celor din Veneția. Ele au demonstrat că relicvele aparțineau aceluiași schelet. Multe biserici din Europa, Rusia si Statele Unite afirmă că posedă mici moaște (un dinte ori un deget).

Se spune că în Myra, moaștele Sfântului Nicolae ofereau anual un lichid clar cu miros asemănător cu cel al apei de trandafir numit mir despre care era crezut (și încă este) că posedă puteri miraculoase. După aducerea moaștelor în Bari, acestea au continuat să ofere mirul miraculos, spre bucuria noilor beneficiari. Fiole de mir au fost distribuite în toată lumea timp de secole și încă mai pot fi obținute din biserica Sfântului Nicolae din Bari chiar și în zilele noastre. Acestea sunt umplute în fiecare an, pe data de 6 decembrie (ziua Sfântului Nicolae) de către clerul bisericii.

Tradiţia de a ne face daruri unii altora, de a bucura pe copii în noaptea de Sfântul Nicolae se păstrează încă din secolul IV. Contemporanii Sfântului Nicolae au preluat de la acesta obiceiul de a oferi daruri.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie ca ghetuțele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seamă dacă un copil a fost cuminte sau rău.

La multi ani celor ce poartă numele Sfântului Nicolae!

Scroll to Top