Titulescu – 80 de ani de la acordarea, la Bratislava, a titlului de Doctor honoris causa

Am inceput sa pregatesc un album de fotografii infatisandu-l pe Nicolae Titulescu in activitatea diplomatica dar si in cea personala. Astazi, pentru ca s-au implinit 80 de ani de la acel moment, vreau sa va prezint doua fotografii de la momentul acordarii marelui nostru diplomat a titlului de Doctor honoris causa al Universitatii Komensky, din Bratislava. In prima fotografie poate fi vazut profesorul Rudolf Rauscher rostind in fata Consiliului profesoral discursul de intampinare. In a doua fotografie, se pot vedea, in asistenta, sotia lui Titulescu, si Savel Radulescu.

Si cateva precizari. Dupa excluderea sa din guvern, in vara anului 1936, Titulescu a hotarat sa calatoreasca in Europa, sustinand numeroase conferinte in sprijinul ideilor pe care le promovase. Astfel, la inceputul lunii iunie 1937, Titulescu pleaca in Anglia pentru un ciclu de conferinte la Camera Comunelor, la Oxford („Situatia internationala a Europei”) la Cambridge si la Institutul regal de relatii internationale.

Plecand din Londra, el este invitat de Eduard Benes, presedintele Republicii Cehoslovace sa viziteze Praga si Bratislava. Ca semn de pretuire, i se acorda titlul de Doctor honoris causa al Universitatii din Bratislava, in 19 iunie 1937. Se implinesc deci 80 de ani de la acel moment. Tema conferintei rostite cu acel prilej a fost „Ordinea in gandire”. Atunci, Titulescu afirma ca „suveranitatea natiunilor continua sa existe, dar ca ea este grevata de o servitute internationala in favoarea pacii”. Tot acolo el sublinia: „se stie ca in Occident exista tendinta de a face deosebire intre Est si Vest din punctul de vedere al securitatii” – observatie valabila si astazi.

Autor: Adrian Năstase

5 thoughts on “Titulescu – 80 de ani de la acordarea, la Bratislava, a titlului de Doctor honoris causa”

  1. O inițiativă lăudabilă. Prin ea, FET devine un reper în ceea ce privește personalitatea si activitatea marelui diplomat si om politic roman, nedreptățit d3 soarta pentru ca s-a vrut vizionar si plin de initiative.

  2. Pingback: these details

  3. Pingback: ทางเข้า lsm99

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top