Lecțiile neînvățate ale războiului din Vietnam

Fundația Europeană Titulescu – Centrul de Studii Strategice organizează marți, 12 februarie a.c., începând cu ora 16:30, dezbaterea cu tema Lecțiile neînvățate ale războiului din Vietnam.

Invitați speciali: g-ral Mihail E. IONESCU, directorul Institutului pentru studii politice de apărare și istorie militară (ISPAIM), Corneliu VLAD, publicist și Nguyen Cong DINH, doctorand. Moderator: prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE, președintele Fundației Europene Titulescu.

Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și va avea loc la Casa TitulescuȘos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București.

”Implicarea Americii în Vietnam a început în secret. S-a încheiat 30 de ani mai târziu cu un eșec, în văzul întregii lumi. A început cu intenții bune ale unor oameni cumsecade, din neînțelegeri fatale, din prea multă încredere de sine a Americii și din calcule greșite în contextul Războiului Rece. Și s-a prelungit deoarece părea că e mai ușor să continue decât să se admită că fusese provocat de niște decizii tragice luate de cinci președinți americani din ambele tabere politice. 58.000 de soldați americani au murit. Cel puțin 250.000 de soldați sud-vietnamezi au murit și ei în acest conflict. La fel și peste 1.000.000 de soldați ai armatei nord-vietnameze și ai gherilelor Viet Cong. Se presupune că două milioane de civili atât din nord, cât și din sud, au pierit, precum și alte zeci de mii din Laos și Cambodgia. Pentru mulți vietnamezi, a fost un război civil brutal. Pentru alții, sângerosul capitol final al unei lupte seculare pentru independență. Pentru americanii care au luptat în acest război și pentru cei care au luptat împotriva lui, acasă, precum și pentru cei care doar l-au privit la buletinele de știri, războiul din Vietnam a fost o perioadă de agonie, cea mai divizată epocă de la Războiul Civil încoace. Vietnamul pare că pune totul sub semnul întrebării: valoarea integrității și a eroismului, sentimente precum cruzimea și mila, sinceritatea guvernului american și ce înseamnă să fii patriot. Cei care i-au supraviețuit nu au reușit niciodată să-l uite, nu au încetat niciodată să se certe în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu adevărat, de ce totul a mers atât de rău, cine este vinovat și dacă a meritat.” (Sursa: The Vietnam War – 2017, documentar de Ken Burns și Lynn Novick)

 

 

 

1 thought on “Lecțiile neînvățate ale războiului din Vietnam”

  1. Pingback: ซอฟต์แวร์บริหารงานบริการทำความสะอาด

Leave a Comment

Scroll to Top