Ambasadorul britanic la FET: „Marea Britanie in Europa”

Fundația Europeană Titulescu a organizat, în data de 23 septembrie 2019, o dezbatere privind dosarul Brexit și viitorul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Invitatul special al acestui eveniment – desfășurat în format Chatham House – a fost E.S. dl. Andrew James NOBLE, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.

În intervențiile lor, participanții au abordat aspecte legate de ultimele evoluții privind Brexit-ul și impactul pe care deciziile din ultima perioadă ale Parlamentului britanic le au asupra procesului de negociere, de către guvernul de la Londra, a unui acord cu Uniunea Europeană, o mențiune specială fiind făcută cu privire la chestiunea frontierei dintre Marea Britanie și Irlanda. De asemenea, a fost analizată situația politică internă rezultată în urma demisiei fostului Prim Ministru, Theresa May, și a preluării acestei funcții de către Boris Johnson, precum și constrângerile pe care acest context complicat le creează în relația cu UE.

S-au făcut referiri și la diferențele de abordare a Brexit-ului, care au apărut după referendumul din 2016. Astfel, Marea Britanie ar fi dorit ca perioada de tranziție să reprezinte un proces simultan care să includă atât termenii privind părăsirea structurilor Uniunii, precum și implementarea unor condiții ale unei cooperări pe baze noi, renegociate. De partea cealaltă, poziția Bruxelles-ului a fost aceea a finalizării, mai întâi, a procesului de ieșire din Uniune a Regatului Unit, urmând apoi să se convină asupra modului în care cooperarea cu acesta, pe diverse paliere, ar urma să se desfășoare.

Au existat mențiuni cu privire la beneficiile și dezavantajele apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană, apreciindu-se că, o dată cu ieșirea din UE, Londra se va bucura de o mai mare libertate de promovarea a propriilor interese în relația cu alte țări, prin  intermediul unor acorduri bilaterale eliberate de restricțiile impuse de reglementările europene.

În cadrul dezbaterii s-au mai abordat, printre altele, aspecte legate de scenariul în care Brexit-ul ar putea avea loc în lipsa unui acord, influențele politicii americane suveraniste din ultimii ani asupra poziției societății și guvernului britanic, situația cetățenilor români din Marea Britanie, viitorul relațiilor Regatului Unit cu țările din Europa centrală și de est (în contextul în care acțiunile Federației Ruse în regiune s-au intensificat în ultimii ani).

La eveniment au participat diplomați, analiști politici și specialiști din cadrul Fundației Europene Titulescu.

 

1 thought on “Ambasadorul britanic la FET: „Marea Britanie in Europa””

  1. Pingback: ตกแต่งภายในหาดใหญ่

Leave a Comment

Scroll to Top