Prezentare de carte – România în timpul Primului Război Mondial. Mărturii contemporane, vol. 1 și 2

Fundația Europeană Titulescu are plăcerea să vă prezinte două volume semnate de prof.univ.dr. Dumitru Preda și dedicate participării României la Primul Război Mondial – ” România în timpul Primului Război Mondial. Mărturii contemporane, vol. 1 și 2”.

”Ținând seama de toate aprecierile expuse mai sus și de dorința firească de a oferi atât specialiștilor, cât și publicului larg un plus de informații, care să îmbogățească și să nuanțeze cunoașterea și înțelegerea acestui moment crucial al evoluției României în secolul al XX-lea, într-o viziune largă, europeană și universală, autorul și-a îndreptat eforturile spre pregătirea unei serii de patru volume cuprinzând mărturii documentare, străine și romanești, parte inedite, parte traduse și publicate pentru prima oară in limba română.

In primul volum, axat pe problematica anilor 1914-1916, am acordat prioritate memorialisticii străine, scrierilor aparținând președinților, Premierilor, miniștrilor Afacerilor Străine, șefilor militari sau diplomaților acreditați în Romania sau Rusia atât din țările Antantei, cu care România a fost aliată, cât și din tabăra Puterilor Centrale: Raymond Poincaré, mareșalul Joseph J. C. Joffre, Charles de Beaupoil, conte de Saint-Aulaire și Maurice Paleologue (Franța); David Lloyd George, mareșalul William Robertson si Winston S. Churchill (Marea Britanie); Serghei D. Sazonov si generalul Iuri N. Danilov (Rusia); feldmareșalul Paul von Hindenburg si generalul Erich von Falkenhayn (Germania); Stephan Burian și feldmareșalul Conrad von Hotzendorf (Austro-Ungaria). La aceștia am adăugat cunoscuta luare de poziție a lui Ion I. C. Brătianu în Parlamentul României, la 16 decembrie 1919, excepționala sinteză a concepției și rațiunilor care au condus politica românească în intervalul istoric de referință, cuvântarea generalului de brigada Dumitru Iliescu, Secretarul General al Ministerului de Război și apoi subșef (șef) al Marelui Cartier General, până în decembrie 1916, rostită în Senatul României în anul 1924, privind pregătirea militară a armatei și țării în timpul neutralității, precum și prețioasele însemnări privind negocierile cu Antanta ale lui Constantin I. Diamandy, colaboratorul cel mai apropiat, alături de Ion G. Duca, al lui Ion I. C. Brătianu.

Cel de-al doilea volum de mărturii contemporane consacrat evoluției României în timpul Primului Război Mondial este axat pe problematica anilor 1914-1917 și evidențiază aspecte esențiale, mergând uneori pana la detalii puțin cunoscute, privind atât locul țării și al armatei în planurile strategice ale cancelariilor Marilor Puteri și ale Înaltelor lor Comandamente militare, cât și situația și acțiunile românilor aflați încă în afara frontierelor statului național, sub dominații străine – cu precădere cei din Austro-Ungaria. Totodată, am acordat un spațiu mult mai larg elementelor cu caracter strict militar, prezentării campaniei din 1916, refacerii și reorganizării armatei romane în iarna și primăvara anului 1917 și am deschis seria memorialisticii dedicate marilor bătălii din vara lui 1917, de la Mărăști, Mărășești și Oituz, de la desfășurarea cărora s-au împlinit 100 de ani.

Astfel, conform principiilor stabilite în elaborarea volumelor, am continuat să dăm prioritate „imaginii celuilalt”, adică mărturiilor străine din ambele tabere beligerante, atât cea a Antantei, cât și a Puterilor Centrale, oameni politici, diplomați și comandanți militari: de la Tisza István, șeful guvernului ungar în anii 1914-1917, la Maurice Paléologue, subtilul ambasador al Franței la Petrograd în aceeași perioadă, de la generalii ruși Iuri N. Danilov, Aleksei A. Brusilov, și respectiv francezi, Maurice Sarrail, comandantul Armatei aliate de la Salonic, Henri M. Berthelot, șeful Misiunii Militare din România, până la feldmareșalul August von Mackensen și generalul Curt von Morgen. La toate acestea am adăugat, în mod firesc, contribuțiile românești: alături de mărturisirea inedita aparținând omului politic liberal Constantin I. Angelescu, am reprodus mesajele Tronului din anii 1914, 1915 si 1916, deci din primii ani ai domniei Regelui Ferdinand I.” (Dumitru Preda)

 

YouTube player

4 thoughts on “Prezentare de carte – România în timpul Primului Război Mondial. Mărturii contemporane, vol. 1 și 2”

  1. Pingback: ยาเพิ่มขนาด

  2. Pingback: rimane phentermine nel tuo sistema

  3. Pingback: Know, oh Obama, that we will reach America

  4. Pingback: บริษัทรับทำเว็บไซต์

Leave a Comment

Scroll to Top