Prezentare de carte – Lumini și umbre din viața unui spion

Fundația Europeană Titulescu are plăcerea să vă prezinte volumul intitulat „Lumini și umbre din viața unui spion”, semnat de Ristea Priboi.

„Titlul cărții este, desigur, menit să capteze atenția cititorilor, dar dincolo de acest titlu, cititorii vor găsi o lectură agreabilă despre fapte de viață reale, trăite la intensitate maximă. Cartea este o mărturie directă asupra unei epoci cu oameni și întâmplări din realitate văzute din spatele cortinei!

Un prim impuls de a scrie această carte a pornit din voința firească de a oferi cititorului un text credibil, scris cu sinceritate și dragoste pentru adevăr, despre o serie de evenimente la care viața mi-a dat șansa de a fi părtaș într-un fel sau altul. Mă refer aici în primul rând la vizita de stat în Marea Britanie din 1978, cu dorința clară de a aduce corecțiile necesare numeroaselor referiri răuvoitoare, deformate sau de-a dreptul neadevarate, apărute în spațial public pe această temă, dar și la misiunile din zone de conflict, precum Africa Australă (Rhodesia/Zimbabwe), fosta Iugoslavie, curs de destrămare în anii 1990 și multe altele.

Aș dori să atașez aici la această foarte scurtă prezentare, o notă întocmită asupra cărții de Ion Deaconescu și Cristi Berceanu, cei cu care am înregistrat acest dialog pe parcursul a mai multor luni și din care a rezultat cartea pe care o supunem atenției cititorilor.

Ristea Priboi

 

O carte, o lume, o viață!

Cārțile împărtășesc destinul popoarelor, căci o națiune regresează sau face progrese și în funcție de numărul scriitorilor și al cititorilor. O carte poate să fie ecoul unei epoci, un strigăt al sfâșierii ori al triumfului, poate un buletin al victoriei asupra barbariei timpului rebel. O carte se constituie nu doar într-o aventurā spirituală, este, în egală măsură, expresia ispitei de a exista, cum spunea Cioran, într-un spațiu și-ntr-o perioadă marcate de conștiința destinului colectiv.

O astfel de carte, ce reînsuflețește și reabiliteazā noțiunea de patriotism, atât de deșuetă în ultima vreme, poartă semnătura lui Ristea Priboi, personaj atât de cunoscut și apreciat în lumea spionajului european, crucificat, nu de puține ori, când a intrat în politica românească, cea distrugatoare de biografii și caractere.

Lumini și umbre din viața unui spion, titlul cărții lui Ristea Priboi, nu se constituie doar într-o succesiune de rememorări ale unor evenimente și acțiuni la care a participat efectiv și productiv, ci și o radiografie spectaculoasă a unui regim politic ajuns falimentar, cât și efectele unei rupturi cu acesta, într-o Românie aflată permanent într-o tranzitie stilistică.

Ristea Priboi redă cu talent scriitoricesc o suită de implicări în frenezia pragmatică a obținerii de informații prețioase, cu riscuri asumate, cu victorii răsunătoare, dar și cu eșecuri, pentru că meseria de spion este o artă, cât și o trudă permanentă, ce incumbă îndrăzneală, inteligență, pericole de tot felul, parcă știindu-se că, uneori, un neam trebuie să-și riște energiile pentru atingerea unui scop nobil și tutelar.

Narațiunea curge cu talent și veridicitate, rememorarea întâmplărilor, ca-ntr-un film de aventuri, este incitantă, surprizele apar în fiece pagină a lucrării, practic cititorul este captivat de tot ce a întreprins Ristea Priboi, într-o existență tumultoasă, pusă în slujba intereselor naționale.

O carte, o lume, o viață!

Cristi Berceanu
Ion Deaconescu

 

 

YouTube player

 

10 thoughts on “Prezentare de carte – Lumini și umbre din viața unui spion”

  1. Pingback: Rainbow fentanyl Texas

  2. Pingback: 웹툰 미리보기

  3. Pingback: check

  4. Pingback: Buy Psilocybin mushroom near me

  5. Pingback: super kaya 88 slot login link alternatif

  6. Pingback: quik

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top