Expoziția “Nicolae Titulescu, lider al diplomației românești și europene” va putea fi vizitată în perioada 10 – 30 august 2022, la Sinaia

Fundația Europeană Titulescu, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe-Unitatea Arhive Diplomatice, Arhivele Naționale ale României, Romfilatelia, Primăria Sinaia şi Castelul Știrbey – Muzeul Sinaia organizează expoziția Nicolae Titulescu, lider al diplomației românești și europene, al cărei vernisaj va avea loc miercuri, 10 august,  ora 13.00.

În contextul aniversării unei personalități atât de complexe, Fundația Europeană Titulescu, al cărei scop principal este restituirea operei politico-diplomatice a marelui diplomat, a inițiat o serie de contacte, cu instituții reprezentative ale statului român pentru realizarea unor acțiuni culturale, menite a readuce în atenția opiniei publice, personalitatea lui Nicolae Titulescu.

Evenimentul este dedicat împlinirii a 140 de ani de la nașterea marelui om politic și diplomat și se va desfășura în prezența președintelui Fundației Europene Titulescu, Prof. univ. dr. Adrian Năstase și a primarului orașului Sinaia, dl. Vlad Oprea.

Expoziția este un omagiu biografic ce include documente și fotografii de epocă originale cu privire la viața, activitatea diplomatică și cariera politică a lui Nicolae Titulescu, aflate în  patrimoniul instituțiilor ce și-au unit forțele în acest demers cultural de excepție. Între documentele cu aplecare politică și diplomatică se găsesc și obiecte personale care au aparținut marelui diplomat, neexpuse public niciodată până acum.

„Livretul militar, pașaportul, jurnalele anilor 1920-1930, cărți de vizită, tabachere, ciocănelul folosit în calitate de președinte al Adunării Generale a Societății Națiunilor, precum și câteva însemne oficiale: Steaua României, de Pace, în grad de Mare Ofițer, acordată de Regele Carol al II-lea , medalia oficială a primei adunări a Societății Națiunilor etc., pot fi admirate în expoziție.

Fotografii înfățișându-l pe Nicolae Titulescu în compania unor mari oameni de stat, scrisori către oamenii politici importanți ai vremii, documente care atestă importanța demersurilor sale politice și diplomatice, printre care Pactul de organizare al Micii Înțelegeri, semnat la Geneva, la 16 februarie 1933, Convenția de definire a agresiunii, încheiată la Londra, la 3 iulie 1933 și Pactul Antantei Balcanice, semnat la Atena, la 9 februarie 1934, întregesc acest demers expozițional.

Remarcabil om politic, cu rol esențial într-o serie de decizii importante pentru România, jurist și profesor, membru titular al Academiei Române, orator de calibru, cu un talent anticipativ de excepție al evenimentelor, punând în dezbatere idei, care, peste ani, aveau să se dovedească de o mare acuratețe și pertinență, întreaga carieră diplomatică a lui Nicolae Titulescu, una dintre cele mai strălucite personalități ale politicii internaționale din acea vreme, s-a bucurat de admirație și prețuire și pe plan internațional.

Ideile sale originale, precum colaborarea popoarelor pe plan economic și politic prin acorduri, buna vecinătate între statele mari și mici, solidarizarea împotriva actelor de agresiune, păstrarea frontierelor stabilite prin tratatele de pace, respectarea suveranității și egalității tuturor statelor în relațiile internaționale, au contribuit la definirea unui diplomat, considerat de mulți istorici drept cea mai importantă personalitate internațională din perioada interbelică”, a declarat Adina Rențea, curator al expoziției.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 10 – 30 august 2022, între orele 10:00 și 18:00.

Evenimentul face parte din proiectul ”Nicolae TITULESCU – 140 de ani de la naşterea omului de Stat, juristului şi diplomatului român de talie europeană”, derulat și implementat de Fundația Europeană TITULESCU în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului României.

 

 

14 thoughts on “Expoziția “Nicolae Titulescu, lider al diplomației românești și europene” va putea fi vizitată în perioada 10 – 30 august 2022, la Sinaia”

 1. Pingback: signup for free eth

 2. Pingback: สล็อตเว็บนอก

 3. Pingback: which mushrooms are dangerous

 4. Pingback: my latest blog post

 5. Pingback: ประกันภัยโดรน

 6. I was wondering if you ever considered changing the structure of your blog?
  Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the
  way of content so people could connect with it better.

  Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images.

  Maybe you could space it out better?

  Here is my web-site: vpn special coupon code 2024

 7. I’m really inspired along with your writing skills and also with the layout in your blog.
  Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the nice high quality writing, it
  is uncommon to see a great weblog like this one today..

  Feel free to visit my blog – vpn special code

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top