A încetat din viață academicianul Răzvan Theodorescu

A murit Răzvan Theodorescu, un cărturar intelept, implicat in viata Cetătii. Un diplomat al culturii si al vietii publice.

In urmă cu ceva timp, am citit, pe nerasuflate, dialogul său cu Narcis Dorin Ion, publicat la editura Rao. Un pasionant manifest pentru cultura nationala, o pledoarie pentru istorie dar si pentru viitor. Relatarea unei vieti dedicate artei si istoriei dar, mai ales, istoriei artei. Autor a numeroase lucrari stiintifice de mare valoare, Razvan Theodorescu a lansat cateva teorii stiintifice spectaculoase, cum ar fi cea a „coridoarelor culturale” sau cea a „mentalitatii tranzactionale’ la români. Iar teoria sa despre „Cele doua Europe” mi-a adus aminte de cartea mea, „Cele doua Românii”.

In cadrul guvernului pe care l-am condus, relatia mea cu Razvan Theodorescu a fost, la inceput, destul de rece. El insusi povesteste in cartea pe care am mentionat-o ratiunile unora dintre aceste rezerve. Probabil datorate si faptului ca, initial, relatia sa cu politica a fost determinata aproape exclusiv de legaturile (inclusiv de dinainte de ’89) cu Ion Iliescu. Intrand insa in guvern, Razvan Theodorescu s-a dovedit  un partener extraordinar iar proiectele realizate in acea perioada dovedesc cu prisosinta aceasta afirmatie (muzee, legi, publicatii, evenimente de tot felul).

Pe de altă parte, academicianul Răzvan Theodorescu a fost membru fondator al Fundatiei Europene Titulescu si vicepresedinte al ei, participând, timp de 30 de ani, la toate activitătile sale. In această calitate, a fost adeseori lăngă noi, inclusiv in calitate de vicepresedinte al Academiei Române.

Si in plan personal voi simti lipsa sfaturilor sale intelepte si a prezentei sale generoase.

Condoleante familiei. Dumnezeu să-l odihnească!

 

Sursa: Blog Adrian Năstase

1 thought on “A încetat din viață academicianul Răzvan Theodorescu”

  1. Pingback: ร้านขายยา

Leave a Comment

Scroll to Top