11.632 euro – finanțare de la Guvern. Ce am făcut cu ei

În legătură cu articolul cu titlul ”Cui a dat bani SGG în 2022. Fundația condusă de ex-premierul Adrian Năstase, pe lista finanțărilor guvernamentale” apărut pe site-ul Europa Liberă România (https://romania.europalibera.org/a/fundatia-lui-adrian-nastase-bani-de-la-guvern/32308391.html), Fundația Europeană Titulescu vă prezintă răspunsul Secretarului său General, Cristian Winzer, la întrebările transmise de d-na Alina Manolache, senior digital editor.

”Bună ziua, doamna MANOLACHE 

Vă rog să regăsiți în cele ce urmează răspunsurile punctuale la întrebările dvs: 

  1. Câți bani a primit Fundația Titulescu? 

Conform Decontului/Raportului financiar al proiectului „Nicolae TITULESCU – 140 de ani de la naşterea omului de Stat, juristului şi diplomatului român de talie europeană” (proiect înregistrat la Secretariatul General al Guvernului cu nr. 20/14284/MN/24.06.2022 și derulat în perioada 30 iunie 2022 – 20 decembrie 2022), SGG a  sprijinit activitățile Fundației cu suma totală de 57.300 lei, restul de aproximativ 19.000 lei reprezentând contribuție proprie a Fundației la bugetul proiectului. 

  1. Ce criterii a îndeplinit Fundația pentru a se califica la această finanțare? 

Criteriile legale obiective sunt regăsite în HG nr. 251/2022 pentru aprobarea modului de repartizare și utilizare a sumelor prevăzute la lit. c) și d) din anexa nr. 3/13/012a la Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021, precum și în art. 1 și 2 din Anexa Repartizarea și utilizarea sumelor prevăzute la lit. c) și d) din anexa nr. 3/13/02a la Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021, respectiv în Metodologia privind atribuirea finanțării programelor, proiectelor și acțiunilor menționate în anexa la HG nr. 251/2022, inițiate de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și de către Serviciul Dezvoltare Comunitară din cadrul Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare, a unor activități socio-culturale și cu caracter științific, educaționale, spirituale, de informare publică, de promovare a imaginii și intereselor românești peste hotare, din bugetul alocat în anul 2022 SGG, aprobată prin Ordinul secretarului general al Guvernului nr. 288/2022.

Proiectul propus de Fundația Europeană TITULESCU a urmărit onorarea memoriei marelui diplomat și om politic care a fost Nicolae TITULESCU, stimulând și întreținând interesul național pentru această personalitate excepțională a României și a Europei, promovând patrimoniul și mărturiile legale de viața și opera sa și păstrând vie memoria acestuia (la data de 4 martie 2022 împlinindu-se 140 de ani de la nașterea sa). 

  1. Ce proiecte ați realizat din banii de la SGG?

 Activitățile derulate în baza Acordului de parteneriat încheiat cu Secretariatul General al Guvernului au fost următoarele: 

  • Pregătirea și publicarea unui număr special al Revistei PERSPECTIVE (revista Fundației Europene TITULESCU), consacrat anului aniversar Nicolae TITULESCU – 150 de exemplare
  • Pregătirea și publicarea ediției a II-a revizuite a Albumului ”Nicolae TITULESCU. Un mare Român, un mare European, un mare Contemporan” (peste 600 foto, texte în limbile română, franceză şi engleză) – 450 de exemplare.
  • Organizarea, la București, la data de 14 octombrie 2022 (Athenee Palace HILTON – Salon Le Diplomate) a unei Conferințe internaţionale dedicate actualității ideilor titulesciene, cu titlul ”Nicolae TITULESCU – Lider al diplomației române și europene”, cu participarea domnului Lucian ROMAȘCANU (Ministrul Culturii), a domnului academician Răzvan THEODORESCU (vicepreședinte al Academiei Române, membru fondator al Fundației Europene TITULESCU), a domnului profesor emerit dr. Dennis DELETANT (membru fondator al Fundației Europene TITULESCU), a doamnei ambasador Mihaela CĂMĂRĂȘAN (secretar general al Ministerului Afacerilor Externe), a domnului dr. Philippe VERGNE (Secretariatul General al Cooperării Internaționale – ex. Ministerul Afacerilor Externe din Franța), a domnului profesor dr. Mircea DUȚU (directorul Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române) și a domnului profesor dr. Teodor MELEȘCANU (fost Ministru al Afacerilor Externe)
  • Organizarea de conferințe la Sinaia, Pitești și Constanța  – pe teme privind viața și activitatea lui Nicolae TITULESCU, însoțite de expoziții foto-documentare;
  • realizarea unui site dedicat lui TITULESCU (www.nicolaetitulescu.eu) care include aspectele biografice, opera, activitatea politică, activitatea diplomatică internațională, mărturii ale contemporanilor, studii și volume dedicate, manifestări naționale și internaționale consacrate personalității sale. 
  1. Cum se justifică prezența la unul dintre evenimentele Fundației a dlui Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, cel care a aprobat această finanțare?

 Secretariatul General al Guvernului a fost parte a Acordului de parteneriat încheiat cu Fundația Europeană TITULESCU.

Potrivit acordului, Fundația avea obligația de a menționa prin toate mijloacele de promovare ”proiect realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, din cadrul Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare”.

Domnul Marian NEACȘU, secretarul general al Guvernului, NU a participat la niciunul dintre evenimentele derulate de Fundația Europeană TITULESCU în cadrul proiectului „Nicolae TITULESCU – 140 de ani de la naşterea omului de Stat, juristului şi diplomatului român de talie europeană”.

Cu deosebită considerație,

Cristian WINZER”

 

Leave a Comment

Scroll to Top