Vernisaj: Octavian Penda şi Arta gravurii

“Timp de o lună, chiar în preajma aniversării la Biblioteca Academiei Române a două decenii de la înfiinţarea Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii vechi, al cărui director a fost, Fundaţia Europeană Titulescu vă invită vineri 5 mai 2023, la vernisajul expoziţiei Octavian Ioan Penda şi Arta gravuriiPeste 30 de gravuri, reprezentând temele atât de cunoscute ale artei sale, vor înnobila spaţiul patrimonial al Fundaţiei Titulescu. Lucrările fac parte din Colecţia Dana şi Adrian Năstase şi sunt expuse public pentru prima dată.

Artist cu multiple veleităţi, pictor şi gravor, sculptor şi medalist, ceramist şi sticlar, scriitor şi profesor, Octavian Ioan Penda a creat cu o forţă şi o naturaleţe copleşitoare. Virtuţile de desenator şi excepţionala ştiinţă a compoziţiei fac din gravurile sale adevărate lecţii de măiestrie estetică şi artistică. Până la fotografii, gravurile au asigurat ilustraţia cărţilor, a ziarelor sau a altor tipărituri. Tot timpul gravura a fost o artă. Iar în mâna unui meşter gânditor cum a fost Octavian Penda, gravura dă dependenţă, te înalţă spiritual.

Cu un sprijin puternic şi inspirat până la providenţă, Ioan Octavian Penda a alcătuit Muzeul Hărţilor şi Cărţilor Vechi, un muzeu în care a refăcut atmosfera compoziţiilor sale, în care cer şi pământ, oameni şi cetăţi, istorie şi chipuri se nasc din linii fine care dansează după un magnetism ştiut numai de Penda, creatorul lor.”

La vernisajul expoziţiei vor lua cuvântul:

prof.univ.dr. Adrian Năstase, președinte FET

Mircia Dumitrescu, artist plastic

Cristina Toma, manager Muzeul Naţional al Hărților și Cărții Vechi

Adina Rențea, curator

Leave a Comment

Scroll to Top