Comemorarea lui Nicolae Titulescu la Brașov

Fundatia Europeana Titulescu alaturi de prieteni apropiati precum Muzeul Judetean Olt, Asociatia„Nicolae Titulescu” Brasov, Asociatia Ambasadorilor si Diplomatilor de Cariera din Romania, Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni, Consiliul Judetean Brasov, Colegiul „Nicolae Titulescu” din Brasov si Biserica„Sfantul Nicolae”, ne-au oferit sansa de a-l comemora pe ilustrul Nicolae Titulescu, organizand o reuniune la mormantul acestuia, la „poalele Tampei”. Astfel ca, vineri, 16 martie, ne-am reunit in locul unde marele diplomat roman Nicolae Titulescu isi doarme somnul vesnic, intr-o  formula mai largita, mai angajata, mai patrunsa de un anume imn al acestui eveniment: comemorarea unui mare roman!

La Scheii Brasovului, in plina zi de primavara, ne-am regasit originile spiritualitatii romanesti, ne-am hranit sufletul prin evocarea cuvintelor unui mare om, ne-am regasit modelul de urmat.

Conform literei testamentare, in urma cu 20 de ani, trupul lui Nicolae Titulescu a fost adus acasa:

„In ce ma priveste, cum m-am considerat intotdeauna ca un soldat al teritoriilor alipite Romaniei intre 1918-1920, doresc sa fiu ingropat la Brasov intr-un loc ceva mai la o parte. Prietenii mei din Ardeal vor stii sa gaseasca un loc potrivit dorintei mele./ Tacke Ionescu sus la Sinaia si eu la picioarele lui, jos la Brasov, pentru repausul etern, este felul cel mai convenabil si doresc ca locuitorii Brasovului sa accepte rugamintea mea” (Nicolae Titulescu)

Am participat cu totii la slujba dedicata dainurii vesnice a sufletului „Marelui Roman”. Am cinstit memoria lui Nicolae Titulescu, traind intensitatea si spiritualitatea clipei. Pe fundalul imnurilor intonate de elevii colegiului Nicolae Titulescu am depus coroane de flori care prin frumusetea lor au amintit de cea a sufletului dragului nostru Titulescu.

In continuare va invit sa reflectati la cateva cuvinte rostite in memoria lui Nicolae Titulescu de catre cei prezenti la eveniment:

Senatorul Titus Corlatean, Presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului Romaniei

„Acest moment este cu adevarat deosebit pentru ca reprezinta comemorarea repatrierii ramasitelor pamantesti ale unui mare diplomat roman, dar mai ales ale unui mare roman.

Este un moment in care cinstim memoria lui Nicolae Titulescu, si intru pacea interioara si directia fireasca de evolutie, noi ca natiune avem nevoie de memoria neamului, de reimprospatarea ei, de a le spune celor tineri despre cei care au marcat relatiile internationale.

Nicolae Titulescu este unul dintre acei mari romani care a marcat istoria universala.”

Generalul Mircea Chelaru, fost sef al Statului Major General

„As incepe cu aforismul scris pe Statuia Leul „spuneti generatiilor viitoare ca noi am facut suprema jertfa pe campul de bataie”. Titulescu face parte din aceasta cupola a neamului nostru care a facut suprema jertfa pe campul de bataie. Daca militarii fac jertfa pe campul de lupta, el s-a servit pe campul inteligentei, a suprematiei legii, adevarului si a ceva mai important, ceea ce inseamna esenta discursului de astazi, s-a batut pentru ceea ce inseamna identitatea romaneasca. Aceasta (n.r mormantul lui Nicolae Titulescu) este o borna de identitate romaneasca, iar cel care isi pierde memoria, cei care isi uita fauratorii de identitate se pierd in pustiul  acestei lumi care nu iarta.”

Istoricul George G. Potra, Director al Fundatiei Europene Titulescu

In cateva locuri din lume, oamenii care pleaca la razboi, la jertfa, trec inainte pe la un monument anume. Veniti, plecati la lupta dumneavoastra de la acest mormant al lui Titulescu. Nu este doar un mormant, este un monument al spiritualitatii romanesti, un monument al credintei. Jurati cand veti merge mai departe in opera dumeavoastra, veniti sa jurati credinta neamului romanesc.

Toti ne-am simtit obligati sa rememoram cateva cuvinte ale lui Titulescu, spunea undeva ca „nu ma intereseaza umanitatea, chiar nu ma intereseaza deloc daca in ea natiunea romana nu-si gaseste locul pe care il merita”. European, dar inainte de a fi european, Titulescu a inteles ca trebuie sa fii roman, si nu poti fi roman daca nu iti aperi granita, nu iti aperi identitatea, spiritul, sufletul.

Il sarbatorim pe Titulescu, il iubim pe Titulescu pentru ca a luptat pentru identitate nationala, pentru integritatea nu doar a pamantului romanesc, ci si a sufletului romanesc! Sufletul nostru romanesc se pierde zi de zi, este marea pierdere! Sigur ca am pierdut ceva din partea de rasarit a tarii, din partea de sud a tarii, dar mai grav ar fi daca ni s-ar risipi tot sufletul.

Titulescu este aici ca un bastion al constiintei romanesti. Ca un bastion al neamului romanesc. Ca un bastion care isi indreapta ochii spre toate orizonturile.”

Multumim tuturor care au participat la acest eveniment si de asemenea si reprezentantilor presei locale, despre care nu putem spune decat ca ne-au surprins placut prin prezenta numeroasa. Le multumim tuturor ca sunt alaturi de noi in eforturile de a promova astfel de OAMENI MARI, de ROMANI, reprezentanti de seama a identitatii romanesti.

 

6 thoughts on “Comemorarea lui Nicolae Titulescu la Brașov”

  1. Pingback: Casino Online

  2. Pingback: FedEx

  3. Pingback: superkaya88 online

  4. Pingback: Buy Les Baer 1911 Black Baer 9MM Supported Online

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top