Fundatia Europeana Titulescu a organizat astazi o interesanta dezbatere dedicata alegerilor prezidentiale din Federatia Rusa pentru a face „o evaluare de etapa”. Am discutat alaturi de invitati speciali, experti, de membri ai corpului diplomatic si ai mediului universitar pe marginea desfasurarii campaniei electorale in Federatia Rusa, a reactiilor externe, a rezultatului si consecintelor acesteia pe plan regional si international.
Dezbaterea a fost mediata si coordonata asa cum ne-a obisnuit, cu iscusinta, de istoricul George G. Potra, in calitatea sa de Director al Fundatiei Europene Titulescu. Domnia sa a punctat pe tot parcursul dezbaterii „punctele fierbinti” identificate de interlocutori, ce se pot constitui, ele insele, in teme consistente de dezbatere pe viitor.
Bun cunoscator al spatiului ex-sovietic datorita numeroaselor misiuni la Moscova si in Asia Centrala, ambasadorul Ion Porojan a prezentat participantilor „un rezumat al celor intamplate pana acum in campania electorala din Rusia, deoarece lucrurile fundamentale legate de aceasta campanie si realegere se vor spune mult mai tarziu”. Fin observator al evenimentelor din Rusia si beneficiind de capacitatea intelegerii mentalitatii ruse, domnul ambasador Porojan a descris „prima mare confruntare electorala” a lui Vladimir Putin si cum a decurs ea de la momentul depunerii candidaturii si pana la alegere, subliniind si consecintele la nivel intern si extern.
Programul politic al presedintelui ales Vladimir Putin, conturat prin publicarea a 7 articole doctrinare axate pe diverse tematici in principalele cotidiene din Federatia Rusa, a fost prezentat si analizat de doamna Mioara Porojan, care a remarcat in principal accentul pus asupra „spiritualitatii si unitatii poporului rus”, tema centrala a campaniei lui Vladimir Putin. Primul articol se refera la problemele de politica externa, Vladimir Putin afirmand ca politica externa a Federatiei Ruse „are un caracter strategic, neconjunctural, iar Rusia are un rol unic pe harta lumii”. Aceasta este orientata in principal asupra situatiei din Orientului Mijlociu, insistand ca directia principala de actiune ramane spatiul post-sovietic.
Prelegerile celor doi ambasadori, specializati in problematica Federatiei Ruse, au generat o discutie animata, plina de informatii noi, dar si de intrebari asupra carora trebuie sa reflectam pentru a intelege situatia politica actuala a spatiului analizat si care ar fi cea mai potrivita strategie posibila a Romaniei in acest spatiu Euro-Asiatic.
Domnul Adrian Marius Dobre, Secretarul General al Fundatiei Europene Titulescu, a punctat spre finalul dezbaterii necesitatea deschiderii si imbunatatirii relatiilor cu Federatia Rusa, atat din punct de vedere politic, cat si economic. Domnia sa a precizat ca recastigarea pietelor economice estice de catre Romania trebuie sa reprezinte in sine un obiectiv de politica externa, cu atat mai mult cu cat declaratiile liderului ales, Vladimir Putin, cuprind intentiile de capacitare a celorlalte economii emergente – BRICS – si definitivarea zonei de liber schimb Euro-Asiatica pana in 2015.
Concluziile decelate prin efortul sintetic al directorului George G. Potra subliniaza complexitatea subiectului si necesitatea pregatirii si organizarii unor dezbateri punctuale ulterioare.
Dezbaterea a fost astfel o evaluare a ceea ce s-a intamplat in ultimele 4 luni in Rusia, iar viitoarele evolutii din cadrul Rusiei vor face cu siguranta subiectul analizelor si dezbaterilor organizate de Fundatia Europeana Titulescu, evenimente la care va invitam cu drag sa luati parte in mod activ.
Pingback: luggage storage bangkok
Pingback: คลินิกความงาม อุดมสุข