La Fundatia Europeana Titulescu, a avut loc astazi o dezbatere sub forma unei mese rotunde, pe tema evolutiilor globale din perspectiva americana. Intreaga scena globala se afla de cativa ani intr-o continua transformare, rezultatul schimbarilor ramanand in continuare sa fie confirmat de realitate.
Invitatul special al Fundatiei Europene Titulescu, profesorul universitar Sergiu Tamas, cunoscator in domeniul politicii internationale, a prezentat viziunea politologului american George Friedman, directorul centrului de analize geopolitice, „Stratfor”. Sintetizand cu acuratete ideile politologului american prezentate in lucrarile „Urmatorii 100 de ani” si „Urmatorul deceniu”, domnul Tamas a facut o interesanta prezentare a modului in care acesta percepe evolutiile externe ale SUA, adaugand in acelasi timp si viziunea renumitului Zbigniew Brzezinski, expusa in cea mai recenta carte a sa,„Strategic vision: America and the Crisis of global power”. O prezentare ce a insufletit o dezbatere foarte animata, in special cauzata de previziunile indraznete ale lui George Friedman, care depasesc un discurs de tip diplomatic.
Moderatorul dezbaterii, istoricul George G. Potra a apreciat mai mult viziunea fostului consilier american de stat, Zbigniew Brzezinski, declarand ca are un mod de analiza mai potrivit deoarece extrapolarea starilor lumii actuale in viitor si lipsa scenariilor alternative sunt principalele carente ale temelor dezbatute de George Friedman. „Viziunea lui Friedman este absolut trista din punct de vedere stiintific, moral,deoarece este una apocaliptica si o atitudine anti-europeana transanta, este un imperialism imperativ”.
Domnul Nicolae Dolghin a adaugat ca „se bucura ca Fundatia Europeana Titulescu a organizat o astfel de dezbatere” deoarece lucrarile lui Friedman sunt foarte cunoscute si discutate in societatea romaneasca, astfel incat este nevoie de o buna comentare a lor. „Analizele pe termen scurt si mediu ale institutului Stratfor sunt utile, insa lucrarile lui George Friedman sunt eseistica, dedicate maselor” deoarece el, prin formarea sa ca om al serviciilor secrete, poate face analize doar pe termen scurt, pe baza evenimentelor contemporane, prezentarea evolutiilor indepartate fiind exagerate.
Asa cum afirma domnul ambasador Constantin Vlad, „Friedman e putin invidios pe Nostradamus si a incercat si el sa faca previziuni pentru urmatorul secol”, de aici si scenariile sale apocaliptice si partial gresite. Partial pentru ca „Friedman are dreptate 50%, daca indepartam exagerarile vom observa ca desi Friedman e machiavelic prin declaratiile sale, el spune ce se intampla cu exactitate in politica externa americana.”Explicand maniera in care Statele Unite au actionat in politica lor externa, domnul ambasador a sustinut o interesanta prelegere asupra predominantei realismului politic in relatiile internationale. Astfel, a oferit celor prezenti un important exemplu al folosirii teoriei realpolitikului de catre decidentii politicii externe americane in actiunile Statelor Unite pe scena internationala, dar i-a invitat in acelasi timp pe cei prezenti sa reflecteze asupra faptului ca „Romania ar trebui sa spuna si ea NU cand interesele sale o cer” si mai ales sa isi intareasca o pozitie prin intermediul caruia sa isi formeze un profil de jucator pe scena mondiala si sa paraseasca postura comoda a spectatorului. Avem multe de invatat din aceste cuvinte si ne confirmam zi de zi ca solutiile se ascund in lucruri simple. Aceste lucruri simple se pot transforma in fapte mari, au nevoie doar de un impuls.
Dintr-o alta perspectiva, doamna ambasador Paraschiva Badescu a pledat pentru respectarea principiilor internationale, promovarea pacii si dialogului intre statele lumii, tinand cont de interesele fiecarui stat. Domnia sa a punctat ca este nevoie sa se mentina un echilibru pe plan extern,ca fiecare stat trebuie sa-si urmareasca interesele dar fara sa devina machiavelic.
In incheiere, directorul Fundatiei Europene Titulescu, George G. Potra, a mentionat necesitatea unor prezentari variate ale evolutiilor globale, nevoia de a cunoaste viziunile politologilor francezi, germani, rusi, britanici, asiatici, pentru a putea intelege mai bine cum percepe fiecare stat important dinamica relatiilor internationale.
Cu aceasta ocazie, va facem o invitatie de a parcurge cartile supuse dezbaterii, nu pentru a gasi adevarul absolut, ci pentru a completa un puzzle al registrelor in care se pot identifica intentiile unui mare centru de putere: SUA. Astazi, am realizat ca din contradictii se desprind idei constructive, ca prin identificarea unor aprecieri exagerate ajungem sa valorificam echilibrul. Un eveniment ce merita apreciat din perspectiva contributiilor utile si interesante.
Pingback: fortnite hacks
Pingback: 토토사이트트
Pingback: https://vhnbio.com