Globalizare şi cultură

Fundatia Europeana Titulescu a fost astazi gazda unui eveniment deosebit prin mesajul si profunzimea sa, prin exemplificarea concreta a modului in care globalizarea duce, o data cu sine, modernitatea, iar ultimele bastioane ale culturii arhaice, ale vietii ancestrale dispar treptat.

Sala arhiplina din Casa Titulescu o putem interpreta ca o dovada a interesului acordat de tineri cercetatori si antropologi, de membri ai corpului diplomatic, de jurnalisti dar si de oaspeti frecventi ai Fundatiei, acestui subiect interesant dezbatut in cadrul conferintei „Globalizare si cultura”, organizata cu prilejul lansarii volumelor  „Peregrin pe cinci continente”, autor Pompiliu Manea si „Ultimul canibal-Jurnal de antropolog”, autor Hanna Bota.

Evenimentul de astazi i-a purtat pe cei prezenti „intr-o calatorie fara granite”, intr-un arhipelag din Pacific, pe insula Vanuatu, si prin alte locuri magnifice si necunoscute ale Terrei, dupa cum afirma moderatorul discutiei, domnul ambasador Neagu Udroiu, care intr-o scurta prezentare a celor 2 autori a remarcat ca „doamna Bota ‘se lauda’ de cand a ajuns in tara ca a vorbit cu ultimul canibal”, iar domnul Pompiliu Manea “ a luat pamantul in spinare si a calatorit pe 5 continente”.

Cele doua carti sunt scrise din perspectiva unui antropolog, ele trebuie interpretate ca un demers adresat omului, descoperirii naturii si genezei sale. Ele nu sunt o pura fictiune, sunt simbolurile unei opere inedite, fiecare dintre ele fiind un dublu jurnal: atat jurnalul unui antropolog, al unui cercetator care noteaza cu mare atentie toate detaliile unei anumite comunitati, cat si un jurnal personal, impregnat cu trairi si impresii ale omului, nu ale cercetatorului.

Calauziti de crezul antropologului, cei doi autori au afirmat ca „telul nostru e sa exploram mereu iar capatul calatoriei noastre este sa descoperim de unde am plecat”. Casa Titulescu a fost astazi martora inceputului calatoriei domniilor lor, pentru ca asa cum afirma domnul academician Gleb Dragan, „fiecare din noi are datoria de a avea curajul si hotararea de a recunoaste situatia in care traim si trecutul nostru”.

Personalitate literara, Ioan Bogdan Lefter a declarat despre cartea „Ultimul Canibal” al antropologului Hana Botta ca este „o ultima expresie a unui moment in care se mai pot face calatorii exotico-temporale in care descoperim arhaismul, pentru ca treptat aceste spatii se modernizeaza, patrund elementele tehnologiei ultimului secol”.

Am avut cu totii deosebita placere de a intra in contact cu civilizatia din Vanuatu, impreuna am facut un mic pas peste Pacific pentru a descoperi o lume noua, o lume arhaica, o lume pentru care „noi suntem la marginea pamantului, iar ea este in centrul sau”. Antropologul Hanna Bota a impartasit celor prezenti calatoria sa pe cele 4 insule ale Vanuatu, viata sa alaturi de triburile bastinase, „o civilizatie aparte, dar foarte umana”. Prin intermediul pozelor si inregistrarilor video, dar si cu ajutorul istorisirilor doamnei Bota, am descoperit ca mancarea taro este intr-adevar delicioasa, ca cel mai important lucru pentru bastinasi este porcul, el fiind primul in ordinea importantei acordate lucrurilor, ca acestia nu stiu sa bea lapte de capra si ca se roaga pentru belsug si beneficii „Pietrelor sacre”. Am putut vedea poze cu pietrele totemice ale tribului, ceea ce este un lucru extrem de rar, o ocazie intr-adevar unica pentru ca bastinasii sunt foarte reticenti in a le arata strainilor si nu le permit sa intre in spatiul lor sacru.

Cartea de 400 de pagini a Hannei Bota ne evoca o lume pe cale de disparitie, o lume cu legendele si miturile sale, cu credintele si frumusetea sa. Fundatia Europeana Titulescu se bucura ca a putut fi un promotor al acestei lumi, ca i-a ajutat pe cei pasionati de umanitate sa descopere alte fatete ale lumii noastre.

Cuvintele poetului Ioan Barbu descriu cel mai bine cartea domnului Pompiliu Manea: „cartea este  un ghid de informatie si conduita pentru oricare calator care se incumeta sa plece ca sa strabata lumea. (…) Este o carte care ne invita la un altfel de dialog cu locuri indepartate, ca sa ne minunam de frumuseti naturale si de civilizatii in mars, dar sa le aducem si acasa, in frumusetile noastre aflate in suferinta.”

Fundatia Europeana Titulescu va recomanda calduros sa lecturati aceste doua carti care va vor traspune in spatii si locuri inedite, fascinante, pline de un simbolism magic si de arhaismul primei civilizatii. Sunt doua volume care merita citite pe indelete deoarece reprezinta o curata poezie, demersuri luxuriante ale celor doi autori, practic imbarcarea intr-o aventura in care ne putem imagina ca suntem partasi.

3 thoughts on “Globalizare şi cultură”

  1. Pingback: บริษัทรถเช่า

  2. Pingback: Ulthera

  3. Pingback: Silencer Shop

Leave a Comment

Scroll to Top