Masa rotundă prilejuită de vizita, în România, a delegaţiei Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Republicii Irak

La Fundatia Europeana Titulescu a avut loc o intalnire a doua culturi diferite, seculare si puternice, o imbinare a europenismului cu orientalismul lumii arabe: membrii Comisiei de Politica Externa ai Parlamentului Irakian au avut placerea de a dezbate impreuna cu Comisia de Politica Externa a Senatului Romaniei, distinsi ambasadori, personalitati politice si academice la Fundatia Europeana Titulescu situatia interna din Irak, dar si evenimentele efervescente din „Lumea Araba”.

Presedintele Comisiei de Politica Externa din Parlamentul Irakian, E.S Seicul Humam Baqer Abdul Majeed Hammoodi, a sustinut principala prelegere asupra evolutiei interne a Irakului, relatand despre procesul de reconstructie al unui stat marcat de conflicte interne, al unui stat eterogen etnic dar foarte fascinant.

„Irakul nu numai ca este capitala fostei civilizatii islamice, este si liantul dintre statele arabe din Golf si Europa, fiind una dintre cele mai proeminente civilizatii arabe. Desi a fost divizat in 2006, Irakul se bucura de numeroase succese in prezent, precum retragerea trupelor americane intr-un mod democrat si civilizat, organizarea Summitului Ligii Arabe, reconstructia interna a statului (…) Componentele diferite din Irak, diversitatea etnica si religioasa ii permit acestuia sa aiba relatii bilaterale foarte bune cu numeroase state, atat din Europa cat si din Lumea Araba. Irakul este intr-un fel o Elvetie a regiunii”.

Presedintele Fundatiei Europene Titulescu, E.S domnul Adrian Năstase, a punctat importantul exemplu al tranzitiei romane, faptul ca trebuie sa impartasim din experienta noastra “vechilor nostri prieteni irakieni. Intr-un fel putem compara Irakul cu Iugoslavia post ’89, ceea ce s-a intamplat in Lumea Araba anul trecut este similar evenimentelor din Europa deceniului trecut”.

Au fost prezenti numerosi ambasadori acreditati la Bucuresti ai statelor din Orientul Mijlociu si Extins. Putem sa ne mandrim  ca aceasta intalnire a carui obiectiv declarat este dezghetarea relatiilor  cu „Lumea Araba” a avut loc azi sub frontispiciul Casei Titulescu.

La finalul prelegerii a avut loc o sesiune de intrebari si raspunsuri, care a fost plina de informatii interesante pentru toti cei prezenti in sala, subiectele atinse generand o dezbatere asupra rolului regional al Irakului si situatiei din interiorul sau, dar si asupra Siriei si urmarilor „Primaverii Arabe”.

Asa cum a punctat si Presedintele Fundatiei Europene Titulescu, E.S domnul Adrian Năstase, cu totii am ”fost foarte onorati sa primim vizita unui grup impresionant de prieteni din Irak, deoarece am avut oportunitatea de a discuta despre dezvoltarile dinamice din aceasta tara”.

Relatiile dintre Irak si Romania sunt vechi si foarte importante, stand drept dovada faptul ca Presedintele Comisiei de Politica Externa din Parlamentul Irakian, E.S Seicul Hammoodi ne-a marturisit ca soldatii romani din Irak au fost foarte bine tratati de localnici datorita acestui lucru. Prietenii nostri irakieni nu au uitat de bunele relatii bilaterale dintre cele doua state.

Domnul Senator Titus Corlatean, Presedintele Comisiei de Politica Externa din Senatul Romaniei, a declarat ca aceasta „vizita este o oportunitate exceptionala pentru noi” deoarece ne-a permis sa discutam si sa dezbatem despre domenii importante de cooperare intre Romania si Irak, despre procesul de reconstructie si despre situatia din Orient.

Fundatia Europeana Titulescu a fost onorata sa fie gazda unui asemenea eveniment si a primit cu eleganta invitatia distinsilor oaspeti de a vizita Bagdadul si de a continua dezbaterea.

 

2 thoughts on “Masa rotundă prilejuită de vizita, în România, a delegaţiei Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Republicii Irak”

  1. Pingback: mounjaro weight loss injection uk

  2. Pingback: 5 best netent slots games

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top