Fundatia Europeana Titulescu a fost gazda unui eveniment editorial astazi – lansarea volumelor „Succesiunea statelor in dreptul international. Caz particular: Republica Moldova” si “Succesiunea Federatiei Ruse la Conventia de la Belgrad cu privire la regimul navigatiei pe Dunare (1848) si la Comisia Dunarii”, ale domnului senator Titus Corlatean, Presedintele Comisiei pentru Politica Externa a Senatului Romaniei. Evenimentul a dovedit inca o data excelenta scolii romanesti de drept international.
Presedintele Fundatiei Europene Titulescu, domnul Adrian Năstase, a apreciat importanta continuitatii, perpetuarii si promovarii continue a scolii romanesti de diplomatie. Interesele nationale, teritorialitatea, istoria si viitorul nu pot fi aparate, ocrotite si promovate decat prin intermediul cunostintelor temeinice, al efortului si implicarii substantiale a diplomatilor romani.
Am asistat astfel la o fotografie extrem de interesanta a generatiilor de diplomati romani, pornind de la domnul ambasador Ion M. Anghel, continuand cu domnul Presedinte al Fundatiei Europene Titulescu, fost Ministru de Externe si Prim Ministru al Romaniei, urmate de generatia domnului senator Titus Corlatean si a domnului Ministru Secretar de Stat Bogdan Aurescu, prezent si domnia sa la eveniment.
Volumele lansate de domnul senator Titus Corlatean reprezinta „rodul unei munci atat practice, cat si al unor cercetari in domeniul dreptului international.” Cititorii pot descoperi in cadrul acestora, documente inedite, care nu au fost prezentate pana acum, cat si marturii personale ale ambasadorilor implicati in cadrul proceselor de negociere a succesiunii statelor, analize aprofundate si viziuni corecte asupra situatiilor delicate cu care diplomatia romana s-a confruntat si inca se confrunta.
Dupa cum a mentionat si Directorul Fundatiei Europene Titulescu, domnul George G. Potra, beneficiind de o vasta experienta in domeniul dreptului international, autorul volumelor aduce in atentia noastra o problema actuala, succesiunea statelor, cu numeroasele fatete ale acesteia. Volumele sunt dovada unei „fictiuni juridice, care se citeste cu placere si este usor de urmarit datorita logicii in care au fost scrise, iar exceptionalitatea acestora este data de elementele care nu au fost aduse inainte in prim plan”.
„Nu numai o generatie a dreptului international, ci si a noii diplomatii romanesti”, aceasta a avut o contributie importanta in politica externa a Romaniei. Domnul Bogdan Aurescu a declarat ca succesiunea statelor este un subiect complicat si dificil din punct de vedere teoretic, cu multe reguli dar si exceptii, iar fiecare caz in parte are specificul sau, tocmai de aceea, cele doua cazuri concrete alese de domnul Senator Titus Corlatean, Moldova si Rusia, reprezinta dificultatea tratarii unui astfel de subiect.
Volumele sunt o analiza a unui caz care ne intereseaza, situatia Republicii Moldova. Domnul Presedinte Adrian Năstase a semnalat importanta acestor volume deoarece descriu „maniera in care separararile de teritoriu au generat mecanisme de solutionare a diferendelor, dar si batalii care nici astazi nu sunt incheiate”.
Chiar mai mult decat atat, succesiunea statelor in dimensiunea sa practica nu este doar o provocare juridica, ea este si politica, geopolitica, strategica si de securitate.
Am putut deveni martori ai negocierilor din cadrul Comisiei Dunarii prin memoriile domnului ambasador Anghel, negociator al Romaniei in cadrul acestei comisii. Domnia sa a prezentat cum se pune in practica un subiect atat de delicat, cel al succesiunii statelor, cum s-au desfasurat negocierile in cazul Dunarii. Mai mult decat atat, E.S domnul ambasador povesteste cu placere modul in care a colaborat cu tanara generatie de diplomati, cum a urmarit formarea profesionala a acesteia si cum a predat practic stafeta generatiilor urmatoare.
Am participat astazi la un important eveniment pentru diplomatia romaneasca, alaturi de distinsi membri ai corpului diplomatic, reprezentanti de marca ai scenei politice, liderii Uniunii Social Democrate, domnul presedinte al PNL Crin Antonescu si domnul presedinte al PSD Victor Ponta, Secretarul General al PSD, domnul Liviu Dragnea, domnul Remus Cernea, co-presedinte al Miscarii Verzilor si multe alte personalitati politice si diplomatice. De asemenea au fost prezenti reprezentanti ai cadrului universitar dar si tineri specialisti ai domeniului relatiilor internationale si studenti pasionati de studiul politicii externe.
Pingback: 드라마 다시보기
Pingback: lottovip
Pingback: เว็บปั้มวิว
Pingback: Indian Ghislaine Maxwell
Pingback: Ulthera
Pingback: dultogel 777