Argumentul nuclear în politica externă a statelor

Astazi la Fundatia Europeana Titulescu a fost dezbatut un subiect pe cat de interesant, pe atat de putin prezent in studiile cotidiene ale relatiilor internationale: problema armelor nucleare si nonproliferarea nucleara.

Cu ocazia lansarii cartii Argumentul nuclear in politica externa a statelor a doamnei Rodica Dinulescu, membri ai corpului diplomatic, europarlamentari si experti in domeniu au discutat despre ceea ce reprezinta armele nucleare, rolul lor in lumea de astazi si abordarea Romaniei fata de acestea. Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu, fost Ministru al Apararii, a declarat ca„armele nucleare nu sunt numai un simbol al puterii, ci si un element care mentine legatura transatlantica”.

Cartea lansata astazi este un important demers in acest domeniu deoarece, asa cum declara si E.S. domnul ambasador Constantin Ene, „nu exista multe materiale informative despre acest subiect, tema armelor nucleare este extrem de complexa din toate punctele de vedere, iar subiectul este prezentat cu maturitate si intr-un mod foarte rational”.

Lucrarea ne indeamna sa citim cu atentie si mai mult de atat, sa ne punem intrebari si sa reflectam asupra situatiei anormale in care s-a ajuns, deoarece, sublinia cu foarte mare acuratete E.S. domnul ambasador Constantin Vlad, „ne-am obisnuit sa discutam despre armele nucleare ca despre un lucru uzual, ar trebui sa discutam despre ele nu doar dintr-o perspectiva rationala, ci si din una emotionala”.

Participantii la evenimentul de astazi au dezbatut cu mare interes pe marginea cartii, discutand despre pozitiile statelor fata de armele nucleare si despre ceea ce se intampla cu Romania in contextul deciziilor de securitate. Doamna Nineta Barbulescu, Director in cadrul Ministerului Afacerilor Externe ne-a oferit detalii si perspective interesante ale Summitului Securitatii Nucleare organizat la Seul anul acesta, organizat in perioada 26-27 aprilie.

Directorul Fundatiei Europene Titulescu, domnul George G. Potra, si ceilalti ambasadori prezenti au punctat importanta lucrarii Rodicai Dinulescu, mentionand necesitatea sustinerii tinerilor cercetatori in domeniul relatiilor internationale si al studiilor strategice deoarece expertiza lor fiind utila pentru decidentii de politica externa.

Domnul Ioan Mircea Pascu a concluzionat ca „ramane de vazut impactul lucrarii in activitatea stiintifica si de cercetare a domeniului armelor nucleare. Lucrarea este printre singurele lucrari bune in acest domeniu.”

 

5 thoughts on “Argumentul nuclear în politica externă a statelor”

  1. Pingback: lofi sugar

  2. Pingback: ที่พักรายวัน แถวรามอินทรา

  3. Pingback: Cannabis delivery Toronto

  4. Pingback: polaris snowmobiles canada

  5. Pingback: สล็อตวอเลท

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top