Istorie şi biografie. Cazul orientalistului armean de origine română Siruni

Astazi Fundatia Europeana Titulescu a fost gazda unei prelegeri dedicate unei importante personalitati care a contribuit masiv la conturarea culturii si constiintei romanesti, Hagop Siruni, un remarcant orientalist român de origine armeană, cu calităţi excepţionale de istoric şi documentarist.

Prin dezbaterea care a avut loc astazi am subliniat importanta altor comunitati pentru cultura romaneasca, aportul acestora la mostenirea noastra culturala. Scriitorul si jurnalistul de origine armeana Vartan Arachelian a sustinut o interesanta prelegere despre viata si opera intelectualului Hagop Siruni, intitulata „ISTORIE SI BIOGRAFIE – cazul orientalistului armean de origine romana, SIRUNI”.

Cartea domnului Vartan Arachelian prezentata in cadrul dezbaterii, „Siruni: Odiseea unui proscris”, nu este o simpla biografie, ea reprezinta un produs intelectual care cuprinde informatii rare, obtinute din foarte multe manuscrise, despre o viata onesta, dar plina de evenimente marcante, a unui armean indragostit de Romania. Directorul Executiv al Fundatiei Europene Titulescu, istoricul George G. Potra, a punctat cu finete ca este „biografia si opera unui proscris care nu poate fi discutata in afara poporului armean, in afara a ceea ce a trait poporul roman in ultimele decenii.”

Cazul orientalistului Siruni nu este singular in cadrul culturii romanesti, asa cum subliniaza Presedintele Comisiei economice, industrii şi servicii din Senatul Romaniei si presedintele Uniunii Armenilor din Romania, Varujan Vosganian, deoarece„comunitatea armeana a fost parte a istoriei romanilor, parte onoranta a civilizatiei romanesti, de exemplu Gheorghe Asachi a fost printre primii deschizatori de drumuri ai scolii romanesti. In toata istoria romanilor nu exista un moment in care sa nu apara, ca un bob de piper, si un armean”.

Directorul Executiv al Fundatiei Europene Titulescu, istoricul George G Potra, a punctat cu mare acurate faptul ca „armenii reprezinta acel segment, acei oameni care au iubit Romania, care s-au integrat perfect, care au contribuit enorm la dezvoltarea acesteia si asa cum spunea marele Iorga, comertul romanesc nu s-ar fi putut dezvolta fara contributia armenilor”.

Fundatia Europeana Titulescu se bucura ca a evidentiat prin cadrul dezbaterii de astazi importanta intelectualilor de alta nationalitate si aportul altor comunitati in dezvoltarea societatii romanesti. Asa cum bine puncta jurnalistul Serban Cionoff, „o asemenea discutie este semnificativa pentru un climat de recuperare, de reasumare, de reevaluare a trecutului pentru ca trebuie sa avem in vedere maniera in care personalitati marcante ale altor nationalitati au facut ceva pentru Romania, si maniera in care au fost rasplatiti.”

Va recomandam cu caldura sa cititi cartea domnului Vartan Arachelian deoarece veti descoperi biografia unui intelectual armean, de inegalat in cultura romana, un erou care devenit o figura universala dedicata identitatii armene.

 

3 thoughts on “Istorie şi biografie. Cazul orientalistului armean de origine română Siruni”

  1. Pingback: you can look here

  2. Pingback: Dark net

  3. Pingback: BIPOC

Leave a Comment

Scroll to Top