Sub semnul celor 130 de ani de la nasterea „Patronului” diplomatiei romanesti, Casa Titulescu a gazduit astazi, 28 iunie 2012, lansarea lucrararii Pro si contra Titulescu.
Cele trei volume ale lucrarii reprezinta o editie ingrijita, selectie, cuvant inainte si postfata, note biografice, adnotari si explicatii, indice de George G. Potra, istoric, Director al Fundatiei Europene Titulescu, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania.
Actuala lucrare se integreaza armonios in ansamblul preocuparilor si demersurilor de istorie a relatiilor internationale si ale diplomatiei romanesti, urmarite consecvent de Fundatia Europeana Titulescu.
Noutatea si originalitatea volumului de fata consta, inainte de toate, in faptul ca, pentru prima oara, personalitatea si opera lui Nicolae Titulescu sunt prezentate din perspective contradictorii apartinand partizanilor, colaboratorilor si sustinatorilor, guvernanti sau nu, pe de o parte, opozantilor si adversarilor din interior sau exterior, pe de alta parte, sub semnaturi dand expresie unei palete de orientari si interese politice, economice si militare foarte diverse. Dispare, dintr-o asemenea perspectiva, o unilateralitate daunatoare, redand cercurilor stiintifice si opiniei publice un om politic si diplomat viu, care a fost chemat sa urmareasca o linie nationala, in conditiile unor confruntari permanente cu diverse partide, factiuni, grupari si persoane care s-au inscris pe un larg diapazon de atitudini si pozitii, fara a caror cunoastere nu s-ar putea intelege tensiunea, dramatismul si tragismul destinului politic al marelui nostru inaintas.
Vad lumina tiparului – dintr-o asemenea perspectiva si pentru a reconstitui tocmai o asemenea proiectie – aprecieri si pozitii provenind dintr-o mare diversitate de surse: telegrame, rapoarte, memorandumuri, scrisori, insemnari zilnice, amintiri, memorii, interviuri, declaratii de presa, interpelari si interventii parlamentare, comentarii de presa etc.
In cele 1856 pagini ale celor trei volume “vorbesc” 353 de autori, doar contemporani ai lui Nicolae Titulescu: sefi de stat, prim-ministri romani si straini, nu putini ministri de Externe, alti membri ai echipelor guvernamentale, sefi de partid, de la extrema stanga pana la extrema dreapta, din Romania, dar si din democratiile occidentale, din regimurile totalitare sau profasciste s.a., diplomati prestigiosi, oameni de stiinta si cultura, ziaristi creatori de opinie, figuri proeminente ale organizatiilor cu vocatie de universalitate. Nu lipsesc oamenii simpli, consateni ai lui Nicolae Titulescu, rudenii, colegi de liceu sau de universitate etc.
Cele 609 „intrari”, in cele mai diverse genuri publicistice, reprezinta o radiografie fascinanta a unei epoci dramatice si a unui destin tragic. Toate aceste marturii aduc un plus de lumina pentru cunoasterea si intelegerea politicii externe si a diplomatiei romanesti din prima jumatate a secolului XX, a resorturilor si fortelor care au influentat, intr-un fel sau altul, din interior sau exterior, geopolitica Romaniei.
Despre contemporaneitatea lui Nicolae Titulescu, despre valoarea stiintifica a volumului Pro si contra Titulescu, despre utilitatea aducerii in prim-plan a unui asemenea „dosar” au vorbit: ambasadorii Constantin Vlad, Ion Brad, Neagu Udroiu, publicistul Corneliu Vlad si Secretarul General al Fundatiei Europene Titulescu, Adrian Marius Dobre.
George G. Potra a tinut sa sublinieze ca, la implinirea a 150 de ani de la infiintarea Ministerului Afacerilor Externe, volumul reprezinta o contributie la cunoasterea unor pagini ignorate sau obnubilate, de istorie nationala, la redescoperirea unor adevaruri si valori care au reprezentat in timp repere de constiinta si identitate nationala, de patriotism si europeism.
La eveniment au participat personalitati din spatiile academic, diplomatic, universitar, mass-media.
Apreciata de unii vorbitori ca o antologie, considerata de altii o adevarata enciclopedie, lucrarea de referință Pro si contra Titulescu s-a realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National si a fost tiparita de Monitorul Oficial.
Pingback: AMBKING