Primăvara arabă

Fundatia Europeana Titulescu impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe si Ambasada Regatului Hasemit al Iordaniei au organizat un deosebit eveniment astazi, 22 august, la Casa Titulescu, dedicat fenomenului cunoscut drept„Primavara Araba”.

Ca invitat special am avut onoarea de a-l avea alaturi pe distinsul diplomat, politician si om de stiinta iordanian, Prof. Abdul Salam Majali, o mare personalitate de pe scena politica din Iordania, fost Prim Ministru intre anii 1993-1995 si 1997-1998, Senator pe viata si Profesor la cele mai cunoscute Universitati din zona tarilor arabe. Bun cunoscator al evenimentelor trecute si al evolutiilor lumii arabe, Prof. Abdul Salam Majali a participat de asemenea la negocierile dintre Palestina si Israel, a observat cu atentie desfasurarea revoltelor din Tunisia, Egipt, Yemen, Libia si detine numeroase cunostinte asupra regiunii Orientului Mijlociu si Africii de Nord.

Conferinta a fost moderata de Secretarul General al Fundatiei Europene Titulescu, domnul Adrian Marius Dobre, care a punctat cu exactitate faptul ca „avand in vedere relatiile bilaterale exceptionale romano-iordaniene precum si perspectivele de dezvoltare ale acestora, atat la nivel politic, dar si cultural, si economic, luam in considerare ca exista fara echivoc posibilitatea dezvoltarii continue a parteneriatului intre cele doua tari. In lumina acestor relatii bilaterale deosebite intre cele doua tari trebuie sa mentionam ca schimburile comerciale dintre Romania si Iordania au cunoscut incepand cu anul 2000 o dinamica continua, fiind caracterizate de o crestere anuala dinamica si consistenta. Nu gresim daca afirmam ca relatiile bilaterale romano-iordaniene se pot constitui fara echivoc intr-un model de buna cooperare si parteneriat, model care ne onoreaza si ne obliga in egala masura.”

Conferinta a reunit prin tema si importanta sa pe E.S Ambasadorii statelor arabe acreditati la Bucuresti, membri ai corpului diplomatic roman, reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe si renumiti specialisti in studiul Lumii Arabe.

Astazi am avut deosebita placere de a afla mai multe lucruri despre revoltele din lumea araba, despre situatia politica si economica a Iordanului, despre negocierile dintre Palestina si Israel, dar si despre relatiile politico-economice ale Regatului Hasemit cu Romania.

Excelenta Sa Ambasadorul iordanian Munther Said Qabba’ah a declarat ca „Abdul Salam Majali a lasat o puternica amprenta asupra sectorului sanatatii si educatiei, in care a avut o mare contributie si a fost un adevarat pionier”. De asemenea, a punctat rolul cheie si rezultatele importante obtinute de domnul Prof. Abdul Salam Majali in urma negocierilor cu Israelul prin semnarea acordului de pace dintre cele doua state.

Prof. Abdul Salam Majali, in deschiderea prelegerii sale a opinat ca „revoltele din lumea araba nu sunt un fenomen nou, se intampla a patra oara in timpul unui secol. Oamenii nu erau multumiti, insa nu se puteau manifesta. Daca nemultumirile vor mai continua sa fie ingradite si nu vor fi rezolvate, nu va mai fi o primavara, ci un tsunami. Viitorul nu este inca sigur.”

Participantii invitati sa puna intrebari au ridicat alte doua teme arzatoare pentru Lumea Araba, problema Siriei si problema Palestinei. Acestea au fost dezbatute impreuna cu distinsii oaspeti ai Casei Titulescu. Contrar imaginii creionate, am aflat de la domnul Prof. Abdul Salam Majali ca Bashar Al-Assad este in realitate un „om simpatic, nu rau, dar regimul sau nu va mai rezista mult va trebui sa vedem cine va veni la conducere”.

Exemplul Iordaniei poate fi considerat un model de succes pentru celelalte state arabe. Liderii iordanieni au inteles ca este important ca minoritatile sa se bucure de drepturi pentru ca astfel s-ar putea intoarce impotriva regimului si astfel ar putea fi scanteia care sa genereze alte revolte. Mai mult decat atat, domnul Prof. Abdul Salam Majali a tinut sa sublinieze ca „Iordania nu are importante resurse naturale, ea nu este o tara petroliera. Insa liderii iordanieni au inteles ca cea mai importanta resursa a lor sunt oamenii, astfel ca au inceput sa investeasca in educatie, in prezent existand cel putin 28 de universitati in Iordania.”

Secretarul General al Fundatiei Europene Titulescu, domnul Adrian Marius Dobre, a inaintat o propunere care a atras atentia celor prezenti, afirmand ca „relatia dintre Romania si Iordania poate constitui un model pentru coagularea unei zone de schimb cultural si economic intre Romania si Orientul Mijlociu”.

Oficialii iordanieni, dar si ceilalti ambasadori ai statelor arabe prezenti, au fost de acord si au recunoscut faptul ca Romania a avut relatii politice si economice foarte bune cu statele arabe, relatii care in prezent pot fi readuse la acelasi stadiu printr-o intensificare a cooperarii.

 

1 thought on “Primăvara arabă”

  1. Pingback: Crystal Meth Europe discreet communication

Leave a Comment

Scroll to Top