130 de ani de la naşterea lui Nicolae Titulescu

In cadrul saptamanii culturale giurgiuvene – “Zilele Muzeului Giurgiuvean” – , aflata la editia a V-a, a avut loc in cursul zilei de vineri, 21 septembrie, un moment cu totul deosebit pentru Fundatia Europeana Titulescu.

Impreuna cu Muzeul Judetean “Teohari Antonescu” si cu Biblioteca Judeteana “I.A. Bassarabescu” l-am omagiat  pe marele om de stat Nicolae Titulescu intr-o conferinta exceptionala pe meleaguri giurgiuvene.

Pe langa o Expozitie de Carte din colectia Muzeului din Giurgiu dedicata lui Nicolae Titulescu, am organizat impreuna un simpozion de mare succes, care a strans in sala de conferinte a Bibliotecii Judetene pasionatii de cultura din Giurgiu, profesori, carturari si foarte multi tineri.

Din partea Fundatiei Europene Titulescu au luat cuvantul doi invitati speciali, E.S. domnul Ambasador Neagu Udroiu si maestrul Ion Andreita, alaturi de marele istoric George G. Potra, Directorul Fundatiei, si domnul Adrian Marius Dobre, Secretarul General.

Moderatorul Simpozionului, renumitul muzeograf Emil Paunescu, Directorul Muzeului Judetean “Teohari Antonescu”, a vorbit admirativ despre opera lui Nicolae Titulescu:

“La Fundatia Europeana Titulescu a inceput editarea a ceea ce inseamna opera lui Nicolae Titulescu. Lucrarile publicate de Titulescu in timpul vietii lui sunt discursuri, interventii la diferite manifestari interne si internationale, interventii parlamentare si articole de presa. Toate acestea fac un volum.

Opera scrisa de Titulescu este insa imensa, si este raspandita in arhive, unele cercetate, altele necunoscute pentru istoricii romani. “

Gazda, directorul Bibliotecii Judetene “I.A. Bassarabescu”, distinsul domn Ion Gaghii, un sustinator dedicat al culturii din spatiul giurgiuvean si nu numai, a deschis conferinta cu un discurs pasional. A indemnat pe participanti la reflexie si la reactie cu privire la cultura romaneasca, cu privire la marile valori si la reperele nationale care ar trebui sa reprezinte  modele si  motive de mandrie pentru toti romanii.

Prelegeri exceptionale ce au dat prilejul deschiderii unor adevarate santiere de reflexie. O dezbatere remarcabila despre Nicolae Titulescu, prilejuita si de lansarea la Giurgiu a cartii – document “Pro si Contra Titulescu”.

O antologie ce starneste interesul, care intriga si care impresioneaza in acelasi timp. Iesita la lumina prin sarguinta si dedicarea domnului director George G. Potra, reprezinta un reper pentru cei ce vor sa cunoasca mai multe despre Nicolae Titulescu. Cele trei volume cuprind documente impresionante ca valoare, stranse cu rabdare si pretuire de istoricul George G. Potra atat din tara cat si din strainatate.

Pentru a face cunoscuta activitatea Fundatiei Europene Titulescu, domnul Adrian Marius Dobre  a sustinut o prelegere despre rolul si obiectivele Fundatiei si in special despre noile sale proiecte, dedicate Romaniei. Mai mult a indemnat tinerii catre cultura, catre marile nume ale acestei tari si a punctat importanta cartilor si a educatiei in dezvoltarea sanatoasa a tinerei generatii, lansand in final invitatia de a pasi pragul Casei Titulescu.

Scroll to Top