Relevanţa viziunii istorice şi politice a lui Mihail Kogălniceanu privind dezvoltarea pe termen lung a României

Desi uneori se afirma ca despre Mihail Kogalniceanu se stie tot ce se poate, evenimentul organizat astazi de Fundatia Europeana Titulescu a demonstrat ca mereu vor fi scoase la lumina noi detalii importante despre acest mare om politic. Dedicata implinirii a 195 de ani de la nasterea lui Mihail Kogalniceanu, Masa Rotunda organizata de Fundatia Europeana Titulescu a reunit numerosi membri ai corpului diplomat, distinsi academicieni, renumiti profesori universitari dar si pasionati ai istoriei noastre.

Directorul Fundatiei Europene Titulescu, istoricul George G. Potra, a deschis seria prelegerilor punctand importanta mostenirii lasata de Mihail Kogalniceanu pentru Romania zilelor noastre, fauritor de politica externa si mare om de stat. Domnia sa a declarat in nenumarate randuri ca este important sa ne uitam in trecut pentru a intelege prezentul, dar si pentru a lua exemplu de la figurile luminoase precum Nicolae Titulescu, Mihail Kogalniceanu, Take Ionescu si altii.

Mai mult decat atat, Directorul Fundatiei a motivat ca „nu vom pierde niciun prilej de a-l evoca atat pe Mihail Kogalniceanu, cat si pe altii, opera si locul lor in istorie mereu trebuie evocate si elogiate. Mai mult decat sa le prezentam faptele, mereu va trebui sa-i aducem in discutie pentru ca altfel se va pierde ceva din memoria noastra, din identitatea noastra. Mihail Kogalniceanu, asemenea lui Nicolae Titulescu, se inscrie in galeria oamenilor care au faurit Romania, oameni care au dat acestei tari, acestui neam, un plus de identitate.”

Intreaga viata si parcursul politic ale lui Mihail Kogalniceanu ne-au fost prezentate de doua distinse personalitati ale vietii culturale romanesti, de Excelenta Sa Academicianul Dan Berindei si renumitul istoric, Profesorul Universitar Doctor Georgeta Filliti. In afara de a fi om politic, Mihail Kogalniceanu a fost un reputat avocat, dar si un istoric dedicat patriei sale.

Excelenta Sa, Academicianul Dan Berindei a elogiat personalitatea lui Mihail Kogalniceanu, spunand ca „acesta a facut parte din numarul de alesi care chiar au facut Romania moderna. Astazi nu avem sentimentul unor cuceriri succesive, al unei inaintari, asa cum il avea Mihail Kogalniceanu acum cateva sute de ani. Mihail Kogalniceanu a stiut sa aleaga caile cele mai emerite pentru a-si afirma tara”.

Actiunile lui Mihail Kogalniceanu se inscriu in seria celor infaptuite de pasoptisti, de Nicolae Titulescu, de Traian Vuia, remarcanti oameni de stat care si-au dedicat intreaga activitate Romaniei si promovarii cauzei romanesti in exterior. Patriotismul si dragostea de tara nu erau simple cuvinte fara sens pentru aceasta generatie care s-a „jertfit” pentru idealul romanesc. Acesta nu a renuntat in niciun moment sa lupte pentru cauza romanilor, pentru Unire, sa propuna legi indraznete si reformiste, sa abordeze problemele sociale cele mai stringente, sa-si apere patria de cei care erau impotriva ei.

Istoricul Georgeta Filliti ne-a purtat pas cu pas pe urmele lui Mihail Kogalniceanu, ne-a dus la Paris pentru a-l cunoaste pe studentul Kogalniceanu, apoi in Moldova sa natala pentru a participa la Unire, in Valahia, chiar si in Dobrogea, pentru a afla detalii despre reformele si legile propuse de Kogalniceanu.

„Mihail Kogalniceanu nu a renuntat niciodata”, a afirmat cu insufletire doamna Georgeta Filliti. „Si astazi istoricii straini se mira cum acest popor mic, separat sute de ani in tari diferite, a reusit sa se uneasca. Unul dintre partizanii acestui lucru a fost Mihail Kogalniceanu. El este un om politic, dar este si un individ profund dezinteresat. I s-a parut mai important sa stea in planul doi, in intreaga domnie a lui Alexandru Ioan Cuza, el i-a stat alaturi. Trebuie sa fim optimisti, sa nu ne lasam coplesiti, asta e mesajul principal al lui Kogalniceanu”.

Chiar mai mult, Mihail Kogalniceanu seamana in numeroase privinte cu patronul spiritul al Fundatiei, cu marele diplomat Nicolae Titulescu. Amandoi au iubit Romania, amandoi s-au dedicat in intregime acesteia. Amandoi au fost criticati si detestati de multi, dar ambii au avut o energie de neoprit, o capacitate de mobilizare de neimaginat, pe care le-au pus in slujba tarii. In timpul celor doua personalitati, Romania se facea auzita pe arena internationala, vocea ei conta.

Directorul Fundatiei Europene Titulescu, George G Potra, a dat citire unei alocutiuni rostite de Presedintele Fundatiei Europene Titulescu, E.S domnul profesor universitar Adrian Nastase, cu ocazia implinirii a 175 de ani de la nasterea lui Mihail Kogalniceanu. Alocutiunea este foarte actuala, desi a fost sustinuta cu ani in urma, si reprezinta un punct de vedere pur romanesc: „Mihail Kogalniceanu a reusit sa suprinda si sa exprime cu o acuitate greu egalabila, sensul unei note si legitimitatea aspiratiilor fundamentale ale poporului roman. Kogalniceanu s-a distins cu nu mai putina stralucire ca om politic, cu mari initiative si autentic diplomat. El si-a intruchipat generatia in ceea ce a avut ea mai remarcabil si mai activ. Amintirea lui continua sa-si exercite fascinatia asupra noastra pentru ca numele sau ramane legat pentru totdeauna de evenimentele majore ale istoriei moderne intre 1848 si 1880”.

Cei care au participat la prelegeri au completat informatiile cu detalii despre mostenirea lasata de Mihail Kogalniceanu, modul in care invatamintele acestuia au fost duse mai departe, E.S domnul Ambasador Nicolae Ecobescu mentionand acest lucru, si modul in care este perceput in exterior, prezentare sustinuta de doamna Mioara Porojan.

Completari au mai fost facute de domnul ministru consilier Gheorghe Lupes, care a subliniat necesitatea continuarii evenimentelor dedicate lui Mihail Kogalniceanu, E.S domnul Ambasador Ion Gorita, care ne-a vorbit despre originile comentariilor negative la adresa Unirii, si E.S domnul Ambasador Buzatu, care ne-a declarat ca Mihail Kogalniceanu a avut un rol esential in inceperea legaturilor diplomatice cu China si a subliniat capacitatea acestuia de a prevede si de a deschide drumuri importante pentru Romania.

Suntem convinsi ca evenimentul de astazi poate fi doar o antecamera pentru alte manifestari dedicate lui Mihail Kogalniceanu, o personalitate complexa care mereu ne va suprinde prin taria sa de caracter si dedicatia cu care a realizat lucrurile.

Fundatia Europeana Titulescu va continua sa dedice numeroase evenimente pentru a evoca personalitati remarcante ale istoriei noastre, opera, infaptuirile si mostenirea acestora. Astfel vom pastra in memoria colectiva aceste modele ce intaresc identitatea romaneasca, ne dau motive sa fim mandri, dar in acelasi timp, sa speram ca exemplul lor va fi urmat.

Ei au format elita romaneasca, elita politica constituita pe principii si valori, in mainile caruia a stat soarta Romaniei.

In perioade dificile, asa cum traverseaza Romania in prezent, avem nevoie de o RENASTERE a unei elite consolidate ce crede in Romania si romani, ce iubeste Romania si care are capacitatea de a ne transforma dintr-o masa amorfa, in luptatori.

 

2 thoughts on “Relevanţa viziunii istorice şi politice a lui Mihail Kogălniceanu privind dezvoltarea pe termen lung a României”

  1. Pingback: ข้อดี สล็อตทรูวอเลท true wallet ดียังไง ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top