Relatiile externe ale Romaniei cu institutiile financiare, asa cum se deruleayă ele astazi, nu pot fi intelese sau bine dezvoltate, decat printr-o cunoastere a trecutului lor, a principiilor de baza si a practicilor de fond stabilite. O pagina de istorie expusa nu sub forma unor povestiri, ci in spiritul unor lectii invatate. Astfel, pentru a a avea o imagine ampla si corecta despre relatiile Romaniei cu Fondul Monetar International, Fundatia Europeana Titulescu a organizat joi, 15 noiembrie, un eveniment dedicat primei etape, a procesului de aderare si importantei acestuia pentru Romania in contextul anilor 1970-1980.
Colocviul de astazi, intitulat „De ce? Cum? Când? – Aderarea Romaniei la FMI”, a fost prilejuit de lansarea unei lucrari de specialitate, „Romania intre Est si Vest. Aderarea la FMI si BIRD”, scrisa de profesorul universitar Ion Alexandrescu, prim volum care imbina domeniul economic, cu cel politic si diplomatic. Acesta este un volum care contine raspunsuri la foarte multe potentiale intrebari iar interesul fata de carte si tema a fost evidentiat si prin numarul foarte mare al participantilor, in special din randul studentilor, dar si prin calitatea acestora, fiind prezenti reprezentanti ai mediului academic, stiintific, diplomatic si universitar.
„Motivele pentru care relatiile cu institutiile financiare au fost mereu de actualitate au fost dezvoltarea economica si imaginea tarii”, a punctat Secretarul General al Fundatiei Europene Titulescu, domnul Adrian Marius Dobre, in deschiderea dezbaterii.
Obiectivul evenimentului de astazi a fost cel „de a crea o punte intre trecut si prezent pentru a intelege mai bine evenimente si procese ce influenteaza Romania si se petrec in tara noastra”.
Moderatorul colocviului, domnul Adrian Marius Dobre, a lansat o serie de intrebari, structurand dezbaterea si punctand subiectele importante si de interes atat pentru perioada discutata, cat si pentru prezent:
Cum si cat au ajutat aceste mecanisme internationale financiare la dezvoltarea si perpetuarea imaginii Romaniei? Cand a avut loc aderarea, cine a participat si in ce mod? Care au fost motivele sau care au fost obiectivele care au determinat luarea acestei decizii? In ce context politic, istoric si economic s-au desfasurat negocierile? Care au fost restrictiile sau conditionalitatile Romaniei? Mai sunt aceste conditionalitati viabile acum? Care este gradul de multiplicare al investitiilor facute cu banii obtinuti de la aceste institutii financiare? De ce se asociaza aderarea unei tari la institutiile financiare cu o imagine pozitiva, cu o crestere a credibilitatii interne? Ar fi mai rentabil si mai eficient pentru economia nationala ca reformele sa fie facute inainte de aderare? Este gradul de indatorare unul potrivit dezvoltarii debitorului? Care a fost structura creditelor luate de Romania, a fost orientata spre investitii pe termen lung sau catre necesitati de consum pe termen scurt? Cerintele FMI sunt pur contabile sau sunt incluse intr-o viziune financiara mai ampla?
Raspunsurile la toate aceste intrebari au fost oferite astazi de invitatii speciali ai evenimentului, participanti directi la procesul de negociere, reprezentanti ai partii romane, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si fost Ministru de Finante, E.S domnul Ambasador Florea Dumitrescu si E.S domnul Ambasador Nicolae Ecobescu.
Necesitatea creditarii externe pentru dezvoltare si modernizare au determinat partea romana sa inceapa negocierile cu Fondul Monetar International. Modul in care au decurs negocierile de aderare si cele pentru obtinerea finantarilor externe, obiectivele si modul de implementare al acordurilor de imprumut, elemente inedite din cadrul intrevederilor intre delegatia romana si cea a FMI au fost relatate de conducatorul delegatiei Romaniei, E.S domnul Ambasador Florea Dumitrescu. Romania a obtinut acorduri favorabile, cu conditii si prevederi pe care le putea respecta si care ii erau convenabile, a subliniat domnul Ministru al Finantelor Publice: „saracia si mizeria tarilor era mai mare dupa indatorarea lor. Beneficiarii de credite au o mare raspundere la angajarea si utilizarea acestora, ele trebuie folosite astfel incat sa poata fi restituite la termen, si foarte important, din veniturile create de folosirea acestor bani straini”.
Continuand firul evenimentelor care au alcatuit procesul de aderare la FMI, E.S domnul Ambasador Nicolae Ecobescu a remarcat ca „nu exista negociere diplomatica, temeinic pregatita si desfasurata in mod adecvat, care sa nu duca la rezultate satisfacatoare pentru parteneri. Daca o negociere se incheie in favoarea doar uneia din parti, balanta inclina doar acolo”. Domnia Sa a punctat importanta urmaririi intereselor nationale, respectarii anumitor marje in cadrul carora se poate negocia, cunoasterea obligatiilor si consecintelor care decurg din anumite conditionalitati incluse intr-un acord cu FMI inainte de asumarea acestuia.
Acordurile de finantare externa, in principal cele incheiate cu FMI, sunt angajamente pe care un stat si le asuma pe termen lung, iar consecintele lor sunt resimtite nu doar de o generatie, ci de alte cateva generatii care o urmeaza. Importanta negocierii acestora a fost subliniata de renumiti experti financiari si economisti prezenti astazi la Casa Titulescu, de membrii corpului diplomatic, academic si universitar.
Fundatia Europeana Titulescu s-a bucurat astazi de prezenta a numerosi tineri pasionati de relatiile economice internationale, de cunoasterea istoriei Romaniei, dornici de a intelege evenimentele prezente prin intermediul experientei si cunostintelor impartasite de membrii si invitatii care ne trec pragul.
Pingback: บริษัทกำจัดปลวก
Pingback: ติดเน็ต ais
Pingback: เช็งซิมอี๊ออกงานนอกสถานที่
Pingback: สล็อต เครดิตฟรี
Pingback: KSG Shotgun For Sale
Pingback: ส่งพัสดุ
Pingback: 3SING