Dezvelirea bustului lui Nicolae Titulescu la Slatina

La mai puţin de două luni de zile de la evenimentul dezvelirii bustului Titulescu dela Atena, Primăria Municipiului Slatina a omagiat în mod similar pe marele om de stat şi diplomat român la împlinirea a 130 de ani de la naştere.

Ceremonia dezvelirii unui bust Titulescu a avut loc la 6 decembrie 2012, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, a unor personalităţi din mediul diplomatic sau de afaceri românesc, a unor profesori, studenţi şi elevi, a unor oameni de presă, radio şi televiziune.

Bustul – lucrare a sculptorului Emilian Nuţu, originar din Corabia – a fost aşezat pe peluza dintre Casa de Cultură a Sindicatelor din Slatina şi clădirea Episcopiei Slatinei şi a Romanaţiului.

La orele 11,10, Darius Vâlcov, din partea gazdelor, şi George G. Potra, din partea oaspeţilor, au fost invitaţi să dezvelească bustul lui Titulescu.

În faţa publicului, au luat cuvântul succesiv Laurenţiu Guţică, director al Muzeului de Istorie Olt, vicepreşedinte al Fundaţiei Europene Titulescu; Darius Vâlcov, primar al Municipiului Slatina; Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt; George G. Potra, director executiv al Fundaţiei Europene Titulescu, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România; Constantin Vlad, ambasador, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România; sculptorul Emilian Nuţu.

„Amplasarea acestui bust – a afirmat în deschidere Laurenţiu Guţică – nu a fost făcută întâmplător pe Bulevardul Nicolae Titulescu. În documentele timpului avem informaţii că undeva, în această zonă, au existat casele bunicului său, Naie, pe care le-a moştenit tatăl lui Nicolae Titulescu, Ion Titulescu, cel care a fost prefect al judeţului Olt în anul 1871 şi deputat de Olt pe Colegiul 3 Slatina. Deci avem documente de ordin istoric ce pledează pentru amplasarea acestui monument aici.“

Primarul Municipiului Slatina a declarat: „Mă bucur mult că îmi închei mandatul de primar dezvelind un bust al lui Nicolae Titulescu pe acest bulevard care cred că a fost gol o perioadă destul de lungă de timp, fără ca cel care i-a dat numele să fie aici să-l vegheze. Trebuie, de asemenea, să amintim că Biserica Sfântul Nicolae din Slatina nu ar fi fost astăzi refăcută şi prezentă în municipiul nostru dacă Nicolae Titulescu nu s-ar fi ocupat să acorde fonduri pentru ca aceasta să dăinuiască peste ani şi ani.“

Dând glas Fundaţiei Europene Titulescu, George G. Potra declara: „Pentru mine este o onoare ca, în mai puţin de două luni, să particip la dezvelirea unor busturi ale lui Nicolae Titulescu. Pe 17 octombrie am fostla Atena, la dezvelirea unui monument al lui Nicolae Titulescu. Astăzi suntla Slatina. Pestetot,la Craiovaşila Slatina,la Geneva, Paris, Atena, am pronunţat numele lui Titulescu cu aceeaşi emoţie şi cu aceeaşi mândrie. Inaugurarea de astăzi este unul dintre puţinele şi binevenitele momente de cinstire a eroilor neamului românesc, într-o perioadă în care prea puţini înţeleg să facă acest lucru. Cărţile de istorie ale României trebuie refăcute şi concepute în concordanţă cu realitatea istorică. Nicolae Titulescu are dreptul să fie prezent în paginile acestora ca un erou, un om care a trăit şi a murit pentru ţară, totdeauna cu faţa la duşman“.

Un sobor de preoţi a încheiat ceremonia cu o slujbă de pomenire a marelui nostru înaintaş, în chiar ziua de Sf. Nicolae.

Bustul de pe Bulevardul Nicolae Titulescu se adaugă bustului omonim din faţa Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“, ambele nu doar ca repere ale unui oraş cu mare istorie, ci şi ca sigilii ale unei mari personalităţi de vocaţie şi dimensiune europeană.

 

 

2 thoughts on “Dezvelirea bustului lui Nicolae Titulescu la Slatina”

  1. Pingback: ruay

  2. Pingback: บริการรับฝาก iPhone

Leave a Comment

Scroll to Top