O figură de Panteon Naţional: savantul Simion Mehedinţi (16 octombrie 1868–14 decembrie 1962)

Fundatia Europeana Titulescu a organizat astazi un eveniment care se inscrie in seria celor dedicate marilor personalitati romanesti, atat din spatiul politic, diplomatic, cat si din cel academic, stiintific.

Conferinta de astazi, „O figura de Panteon National: Savantul Simion Mehedinti”, a fost un omagiu adus fondatorului invatamantului geografic modern din Romania, cu ocazia implinirii a 50 de ani de la trecerea sa în eternitate.

Importanta acestor evenimente organizate in cadrul Casei Titulescu a fost subliniata de Directorul Executiv al Fundatiei Europene Titulescu, istoricul George G Potra, deoarece ele reprezinta actiuni care subscriu „unei nevoi de a reconstrui sufletul romanesc deoarece identitatea, sufletul romanesc, in timp, se pierd.”

Casa Titulescu nu este doar un „templu al diplomatiei”, asa cum afirma moderatorul evenimentului, Secretarul General al Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale, domnul ambasador Gheorghe Lupes, ci un loc in care valorile romanesti, marile personalitati si fondatorii Romaniei Moderne sunt cinstiti si omagiati.

Simion Mehedinti este un expozant de marca al „Noii Generatii”, alaturi de Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Brancusi si alte mari personalitati, un nationalist desavarsit care si-a dedicat intreaga viata studierii si aprofundarii geografiei si geopoliticii si care a pus bazele primei scoli de geografie romaneasca.

Personalitatea lui Mehedinti este cel mai bine descrisa prin cuvintele prof. univ. dr. Gheorghita Geana, membru al Institutului de Antropologie “Francisc I. Rainer” al Academiei Romane, care afirma despre acesta ca „s-a pozitionat in linia intai a stradaniilor de construire a unei culturi moderne. S-a remarcat printr-o prezenta dinamica, insufletitoare. Locul sau e in Panteonul National”.

 

 

1 thought on “O figură de Panteon Naţional: savantul Simion Mehedinţi (16 octombrie 1868–14 decembrie 1962)”

  1. Pingback: หุ้นดาวโจนส์ เวลาออก เวลาปิดรับ

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top