”Planeta plină, farfuriile goale. Noua geopolitică a deficitului de hrană”, de Lester R. Brown

Cresterea continua a populatiei globale, degradarea mediului inconjurator si competitia pentru accesul la resurse alimentare sunt provocari actuale si cu efecte extrem de ingrijoratoare pentru intreaga planeta. In lumina acestor idei Fundatia Europeana Titulescu a organizat astazi, 14 decembrie, o dezbatere sustinuta de E.S. Presedintele Ion Iliescu, evidentiind astfel tema unei noi geopolitici globale, geopolitica deficitului de hrana.

Cartea lansata astazi, „Planeta plina, farfuriile goale – noua geopolitica a deficitului de hrana” de Lester R. Brown, este un important volum care trateaza aspectele privind alimentatia globala si modurile de procurare a hranei, dar in acelasi timp ne determina sa reflectam asupra modului in care Romania este pregatita sa gestioneze relatia dintre cresterea populatiei si asigurarea rezervelor necesare pentru sustinerea acesteia.

Invitatul special al evenimentului de astazi, E.S. Presedintele Ion Iliescu, a deschis dezbaterea prin prezentarea temelor principale ale intregii opere a lui Lester Brown. Preocuparea domniei sale privind problemele alimentare, protectia mediului si sustenabilitatea dezvoltarii mondiale, s-a transformat in decursul anilor, intr-un punct de referinta avizat care a adus de fiecare data in prim plan responsabilizarea mediului stiintifice, dar in special al celui politic.

Cresterea populatiei in contrast cu diminuarea rezervelor alimentare este un semnal al unei viitoare competitii acerbe pentru resursele de hrana. E.S Presedintele Ion Iliescu a evidentiat faptul ca din intreaga opera a lui Lester Brown trebuie retinut ca problemele fundamentale globale trebuie abordate intr-un mod pragmatic si eficient, care sa nu reprezinte anumite interese in defavoarea altora.

Legatura dintre diminuarea rezervelor de hrana si cresterea populatiei, in special in Subcontinentul Indian si Africa, va genera noi probleme pentru statele dezvoltate si pentru cele emergente: „hrana devine veriga slaba a lumii si tot metaforic, cum spune autorul, hrana devine petrol iar pamantul este noul aur”, afirma E.S Presedintele Ion Iliescu.

In atentia publicului a fost ridicata si problema erodarii mediului care favorizeaza scaderea productiei alimentare la nivel global, determinand diminuarea rezervelor alimentare. Acest lucru scoate in evidenta cea mai grava problema actuala, asigurarea hranei pentru o populatie in crestere si folosirea eficienta a rezervelor globale.

Facand referire la Romania, in contextul asigurarii securitatii sale alimentare, E.S Presedintele Ion Iliescu a afirmat „suntem o tara cu un potential agricol pe care nu-l folosim. Destramarea structurilor de exploatare agricola si micile exploatari duc la neprelucrarea pamantului, spre deosebire de tarile vestice care-si folosesc intr-un mod intens pamantul arabil, ajuns la saturatie.

Avem un potential neutilizat, ceea ce arata ramanerea in urma din punct de vedere economic si social a satului romanesc, care se reflecta in potentialul nefolosit al economiei Romaniei, prin care ar putea raspunde si la probleme globale”.

In prezenta unor personalitati marcante ale mediului politic si guvernamental, remarcandu-se doamna Rovana Plumb, Ministrul Mediului si Padurilor, a membrilor corpului diplomatic, reprezentanti ai mediului academic si universitar, am dezbatut probleme actuale privind alimentatia globala, sub auspiciile cartii lui Lester Brown si prin intermediul expunerii clarificatoare si vizionare a E.S Presedintele Ion Iliescu.

Rezonanta evenimentului organizat astazi are o mare semnificatie pentru Fundatia Europeana Titulescu si pentru cei care au trecut astazi pragul Casei Titulescu. Cu siguranta ca problemele dezvoltarii agriculturii, a defrisarilor, a instrainarii pamantului si a necesitatii asigurarii resurselor de hrana  au generat interes pentru aprofundarea acestora. Totusi, cele mai potrivite solutii nu vor fi obtinute decat prin dezbateri intense care vor implica deopotiva si mediul politic alaturi mediul academic si societatea civila.

 

8 thoughts on “”Planeta plină, farfuriile goale. Noua geopolitică a deficitului de hrană”, de Lester R. Brown”

 1. Pingback: สมาชิกใหม่ แจกเครดิตฟรี

 2. Pingback: look at this now

 3. Pingback: spin 238

 4. Pingback: เดิมพันออนไลน์

 5. You actually make it appear so easy together with your presentation however I to
  find this topic to be really one thing which I feel
  I would never understand. It kind of feels too complex and very
  huge for me. I am looking ahead for your subsequent publish,
  I’ll try to get the cling of it! I saw similar here:
  Sklep internetowy

 6. Hello! Do you know if they make any plugins to help with
  Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank
  for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.

  If you know of any please share. Thank you! You can read similar text here: Najlepszy sklep

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top