Pagini documentare revelatorii privind relațiile româno-sovietice în anii ’40 – ’60

O noua pagina din istoria relatiilor romano-sovietice a fost prezentata azi la Fundatia Europeana Titulescu prin lansarea unor seturi de documente revelatorii privind relatiile acestea din anii 1940 – 1960.

Distinsi istorici, membri ai corpului diplomatic si ai mediului academic s-au reunit astazi in Casa Titulescu pentru a participa la evenimentul de lansare al volumelor „Gh. Gheorghiu-Dej la Stalin 1944-1952”,  de Vasile Buga si Dan Catanus, si „O vara fierbinte în relatiile romano-sovietice – Convorbirile de la Moscova din iulie 1964”, editat de Vasile Buga.

Cele doua volume prezinta stenograme, note telegrafice, documente de arhiva care ofera cercetatorilor si istoricilor, tuturor persoanelor interesate de evolutia relatiilor romano-sovietice, noi informatii asupra procesului de desprindere a Romaniei de sub tutela Moscovei. Aplanarea divergentelor din vara anului 1964 este prezentata publicului larg prin redarea discutiilor dintre partea romana si partea sovietica, practic prin prezentarea procesului de negociere.

Volumele au un subiect comun insa pot fi puse in paralel, iar imaginea conturata nu va fi in oglinda, deoarece unul trateaza relatia si dialogul dintre Gheorghe Gheorghiu Dej si Iosif Stalin, iar cel de-al doilea relatia dintre cel dintai si partea sovietica in perioada formarii unei linii politice independente de Kremlin.

Dezbaterea celor doua volume a fost facuta din doua perspective complementare, cea a istoricului si cea a diplomatului, obiectivitatea celui dintai fiind insotita de trairile personale ale celor implicati direct, sau indirect, in discutii.

Ambele carti sunt esentiale pentru o mai buna intelegere a trecutului, ajutandu-i pe cei interesati de istoria comunismului in Romania sa-si completeze cunostintele cu elemente inaccesibile lor, in mod normal.

 

1 thought on “Pagini documentare revelatorii privind relațiile româno-sovietice în anii ’40 – ’60”

  1. Pingback: superkaya88

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top