Relatiei bilaterale Romania – Letonia i-a fost adus un important omagiu astazi prin prezentarea unor documente oficiale mai putin cunoscute si dezbatute in mediul istoric si diplomatic. Documentele diplomatice din perioada 1918-1958 sunt o marturie a relatiilor bune pe care cele doua state le-au avut, cercetatorii acestora adunandu-le pe toate intr-un volum esential pentru relatia Romaniei cu Letonia.
Fundatia Europeana Titulescu, impreuna cu Consultatul Onorific al Republicii Letonia la Bucuresti si Asociatia Romana de Studii Baltice si Nordic,e au organizat astazi un eveniment editorial important pentru istoria diplomatiei romanesti, dar si letone. Lansarea volumului „Relatiile romano-letone. Documente diplomatice 1918-1958”, pentru prima data in spatiul diplomatic romanesc, a avut loc in prezenta E.S Ambasadorului Letoniei la Bucuresti, domnul Einars Semanis, Consulului Onorific al Letoniei la Bucuresti, domnul Ioan Donca, a membrilor corpului diplomatic roman si a reprezentantilor mediului academic si universitar.
Editorii lucrarii, domnul Silviu Miloiu, Preşedintele Asociaţiei Române de Studii Baltice şi Nordice (ARSBN), profesorul universitar Eriks Jekabsons de la Universitatea din Riga, Alexandru Ghisa, Ministerul Afacerilor Externe, au prezentat in cadrul acesteia relatia mai putin cunoscuta dintre Romania si Letonia, fiecare accentuand importanta acesteia si relevanta documentelor selectate.
E.S Ambasadorul Einars Semanis a subliniat ca aceasta lansare de carte este un eveniment foarte important deoarece diplomatia Republicii Letone incepe dupa proclamarea independentei din august 1991 iar istoricii letoni sunt in plin proces de scriere a istoriei acesteia, acest volum fiind o parte esentiala a relatiilor externe ale tarii inaintea anilor 1990: „a avea o carte despre relatia dintre Romania si Letonia este o aniversare speciala, un eveniment cheie de care sunt mandru. Putem vorbi foarte mult despre aceste relatii, dar cartea este o dovada importanta a existentei lor, este o lucrare semnificativa deoarece cititorii celor doua state pot afla numeroase informatii. Diplomatia letona este una tanara, asadar va multumesc pentru aceasta carte deoarece fiecare editie care vorbeste despre diplomatia letona ne face foarte mandri”.
De asemenea, locatia aleasa pentru lansarea acestui volum este una deosebita deoarece Nicolae Titulescu este patronul diplomatiei romanesti, dar si „profetul” european al cooperarii si pacificarii Europei. Mai mult, E.S Ambasadorul Einars Semanis a propus lansarea volumului la Ministerul leton de Externe, un eveniment in oglinda celui de astazi.
Intre Romania si Letonia exista numeroase similitudini care le-au facut sa coopereze intens si sa aiba pozitii comune in perioada 1918-1958, a afirmat Prof. Univ. Dr. Eriks Jekabsons. Unul dintre motivele redactarii acestui volum este prezentarea acestora si oferirea unui exemplu pentru intarirea cooperarii existente la nivel politic si economic:„destinul, consecintele istoriei si ale situatiei politice existente, procesele si istoria Europei Centrale si de Est, au determinat existenta unor numeroase similiaritati, uitate in prezent, intre cele doua state. Romania si Letonia nu sunt state atat de mari, dar au fost puternice pe scena internationala prin cooperarea in cadrul organizatiilor internationale, prin intensificarea relatiilor bilaterale”.
Vorbind despre relatiile trecute dintre cele doua state, participantii au adus in discutie si stadiul prezent al acestora. Cei prezenti la masa rotunda din Casa Titulescu au afirmat unanim ca este nevoie de intensificarea relatiilor politice si economice prezente dintre cele doua state, iar Directorul Executiv al Fundatiei Europene Titulescu, istoricul George G Potra, a subliniat necesitatea organizarii unor dezbateri privind relatiile Romaniei cu toate statele baltice, pentru intelegerea realitatilor trecute, si conturarea actiuniilor viitoare.
Pingback: trustbet
Pingback: sex 2024
Pingback: sex 2024