Relaţiile României cu Vaticanul – Concordatul

Conferinta „Relația României cu Vaticanul. Concordatul”, organizata si desfasurata in Casa Titulescu, a pus in lumina relatiile dintre Biserica Catolica si puterile laice, acordurile incheiate intre acestea si simbolistica lor.

Am fost onorati de prezenta unor personalitati aparte, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, E.S. Arhiepiscopul Francisco Javier Losano Sebastian, Președintele  Conferinței Episcopilor Români, I.P.S. Arhiepiscop și Mitropolit Romano-Catolic de București Ioan Robu, Membrul titular al Academiei Române, Prof. univ.dr. Răzvan Theodorescu, Decanul Facultății Teologice Romano-Catolice – Universitatea București, Părintele Prof. Dr. Wilhelm Dancă si Lectorul Universitar Doctor, Universitatea București și Universitatea Iași, Părintele Prof. Dr. Șerban Tarciziu.

Presedintele Fundatiei Europene Titulescu, Adrian Nastase, a arătat că libertatea cultelor si relatia dintre stat si biserica, implicit intre culte, trebuie dezbatute in cadrul public, desi sunt subiecte mai sensibile. Acest subiect reprezinta practic o realitate care nu poate fi negata, ci recunoscuta. De asemenea, o astfel de dezbatere este o initiativa fireasca in cadrul unei societati deschise si democratice.

Președintele Conferinței Episcopilor Români, I.P.S. Arhiepiscop și Mitropolit Romano-Catolic de București Ioan Robu, a evocat faptul ca acest Concordat incheiat intre Sfantul Scaun si puterea seculara din Romania a venit pe fondul unor drepturi obtinute pe parcursul timpului de comunitatea catolica, acest acord fiind o oficializare a unei realitati existente.

E.S. Arhiepiscopul Francisco Javier Losano Sebastian, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, a subliniat importanta rolului si a actiunilor Nuntiului Papal, cel de promovare a ecumenismului si a relatiilor diplomatice intre Sfantul Scaun si alte state. Asigurarea si protejarea libertatii credinciosilor catolici a fost si ramane in centrul activitatilor desfasurate de SfantulScaun.

Excelenta Sa a reamintit implicarea si deschiderea lui Nicolae Titulescu fata de normalizarea relatiilor cu Vaticanul, dar si reusitele si greutatile intampinate in timpul misiunii sale de 5 ani si jumatate din Romania. Cu toate acestea, Excelenta Sa si-a exprimat increderea ca relatiile restabilite dupa anii 1990 vor continua pe un trend ascendent.

Unitatea de care a dat dovada Biserica Catolica de-a lungul timpului, actiunile desfasurate de aceasta pentru protejarea credinciosilor sai si fermitatea cu care a aparat drepturile comunitatii catolice in cadrul Romaniei sunt lectii pe care cu totii trebuie sa le cunoastem, si cel mai important, sa le intelegem.

 

3 thoughts on “Relaţiile României cu Vaticanul – Concordatul”

  1. Pingback: SEO Affiliate Domination

  2. Pingback: steenslagfolie

  3. Pingback: helen88

Leave a Comment

Scroll to Top