Prima confiscare oficială a lui Nicolae Titulescu

O personalitate complexa, foarte respectata dar si denigrata in timpul vietii sale, Nicolae Titulescu a lasat o puternica mostenire in diplomatia si pe scena politica romaneasca si europeana. Mostenirea acestuia a fost folosita insa in functie de interesele liderilor politici care i-au urmat, valorile si principiile sale fiind utilizate in contexte diferite si in scopuri diverse.

Criticile la adresa marelui diplomat si acuzele de tradare a interesului national i-au umbrit o lunga perioada de timp adevarata mostenire, actiunile intreprinse si valorile pe care le promova: iubirea de tara, interesul national, relatii de buna vecinatate si pace universala. Adevarata fata a lui Nicolae Titulescu, patriot si pro-occidental convins, a fost prezentata din nou astazi prin intermediul conferintei „Prima confiscare oficială a lui Nicolae Titulescu”, sustinuta de directorul Fundatiei Europene Titulescu, istoricul George G. Potra.

Alegerea sustinerii unei asemenea prelegeri de Ziua Eroilor Neamului nu a fost deloc intamplatoare, a remarcat istoricul George G. Potra, deoarece „Nicolae Titulescu se inscrie in randul eroilor neamului, fiind un om care a murit si a trait pentru tara, care a luptat pentru tara sa dincolo de orice partid, de orice guvern”.

Mai mult decat atat, ideile titulesciene sunt perene astfel incat ele mereu isi vor regasi locul in cadrul politicii externe romanesti. Reconsiderarea readucerii in prim plan a lui Nicolae Titulescu a avut loc in 1991, ca un act de indreptare a trecutului, de reparare a nedreptatilor istoriei care au facut din marele diplomat un „nomina odiosa”. Asa cum a subliniat istoricul George G. Potra, „sub aportul civilizatiei si culturii nationale, Nicolae Titulescu reprezinta unul dintre marile repere ale culturii romanesti, ale atitudinii, personalitatii si individualitatii sale”, motive foarte puternice pentru prezervarea mostenirii acestuia.

De asemenea, Nicolae Titulescu este un simbol pentru diplomatia romaneasca, afirma presedintele Fundatiei Europene Titulescu, Adrian Nastase, „incadrandu-se in simbolurile existente fie pentru relatiile internationale, fie pentru o anumita atitudine sau pentru a sublinia anumite principii si idei”.

Prelegerea din cadrul Fundatiei Europene Titulescu le-a aratat celor prezenti felul in care, in diferite etape si in diferite modalitati, s-a incercat recuperarea sau utilizarea ideilor lui Titulescu.

Informatiile prezentate in cadrul evenimentului de astazi au adus la lumina o pagina necunoscuta despre Nicolae Titulescu din perioada 1962-1963, inaintea unei schimbari de atitudine in politica externa romaneasca, elemente inedite despre parintele diplomatiei romane si modul in care a fost preluat, receptat si folosit in politica romaneasca inaintea incheierii Razboiului Rece.

 

7 thoughts on “Prima confiscare oficială a lui Nicolae Titulescu”

  1. Pingback: superkaya88

  2. Pingback: pg world เว็บตรง อันดับ 1 ทางเข้า PG สล็อต

  3. Pingback: แทงมวย LSM99

  4. Pingback: content

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top