Reverberaţii şi permanenţe ale spiritului titulescian

Dedicata unui capitol distinct al istoriei diplomatiei romanesti, conferinta organizata astazi de Fundatia Europeana Titulescu, „Reverberaţii şi Permanenţe ale Spiritului Titulescian”, a readus in spatiul public perenitatea si forta ideilor si valorilor titulesciene.

Pornind de la momentul din 1935 cand Nicolae Titulescu, pe un ton energic, ceruse preşedintelui Adunării Generale a Ligii Natiunilor, să dea afară din sală pe ziaristii italieni care-l huiduiau si insultau pe Imparatul Etiopei, Haille Selassie, care pleda cauza tarii sale invadata de fascisti, distinsii invitati au dezbatut importanta acestui gest pentru relatia dintre Romania si Etiopia, pentru modul in care a fost perceput marele diplomat in exterior, dar si pentru valorile pe care ni le-a transmis.

Nicolae Titulescu este mai mult decat un mare roman, este un simbol al spiritualitatii noastre, dupa cum a punctat Presedintele Fundatiei Europene Titulescu, prof.univ.dr Adrian Nastase „il idealizam pe Titulescu, desi a starnit multe nemultumiri in epoca, deoarece vream sa construim o legenda care sa ne ajute in dezbaterile actuale, in toate problemele in care trebuie sa gasim argumente.

Argumentele noastre din dezbaterile contemporane sunt formulate indirect, preluand idei din istoria diplomatiei romanesti. Cei care reusesc sa descifreze anumite elemente de perenitate, anumite valori ale politicii romanesti legate de interesul national, de supravietuirea intr-un spatiu al competitivitatii, vor regasi aceste lucruri si in mostenirea titulesciana.”

Astazi am avut un oaspete special la Casa Titulescu pe Ministrul Tineretului si Sportului, domnul Nicolae Banicioiu, care ne-a demostrat ca este un sustinator dedicat al marilor personalitati, al marilor romani. Aflat in Casa Titulescu ne-a dezvaluit drumul sau pe urmele diplomatului Nicolae Titulescu pana in Etiopia, tara in care diplomatul roman este considerat un erou fiind foarte cunoscut si respectat pentru sustinerea puternica pe care i-a acordat-o Imparatului Haille Selassie. Pentru a-l omagia, etiopienii l-au pictat in cel mai important lacas de cult al lor: „In Catedrala Sfanta Treime din Addis Abeba este mormantul Imparatului si mai sus, in dreapta, este pictata scena din cadrul Adunarii Generale a Ligii Natiunilor. Pentru ei Titulescu este ca un adevarat profet”.

Fresca descrie un moment important pentru etiopieni si anume momentul cand Imparatul Haile Selasie a tinut un discurs in cadrul sesiunii Ligii Natiunilor, in iunie 1936. Contextul era acela al invaziei Italiei in Etiopia, cand Nicolae Titulescu a pledat intens pentru impunerea de sanctiuni economice fata de agresor, declansand reactii ostile in cercurile extremei drepte.

Desi a fost criticat si exilat din viata politica romaneasca, marele diplomat a continuat sa sustina ca el nu are decat un partid, „partidul meu de azi se cheamă România“, pe care l-a slujit pana la finalul vietii. Adevarat patriot si protector al identitatii nationale, Nicolae Titulescu merita sa fie cat mai cunoscut si inteles.

Tinerilor studenti care au trecut pragul Casei Titulescu, Directorul Fundatiei, istoricul George G Potra, le-a prezentat importanta mostenirii pe care marele diplomat a lasat-o tarii.

Conferinta de astazi a fost o introducere intr-un univers care reprezinta un arc de lumina peste timp, un eveniment din anii 1930 a fost prezentat in mileniul trei. Personalitatea lui Nicolae Titulescu a fost folosita pentru a se arata rezonanta ideilor lui pe plan intern dar si international. Prin prezentarea acestor lucruri, Fundatia Europeana Titulescu ajuta ca ele sa fie mai bine intelese, sa fie continuate si prezervate.

 

5 thoughts on “Reverberaţii şi permanenţe ale spiritului titulescian”

  1. Pingback: กงล้อ888

  2. Pingback: ชอบหีสวย.com

  3. Pingback: タイ不動産

  4. Pingback: ร้านทำเล็บ

  5. Pingback: https://vhnbio.com

Leave a Comment

Scroll to Top