România în noua configurație globală

Simplificând, poziţia României în contextul internațional actual ar putea fi caracterizată prin prisma calităţii sale de membru al Uniunii Europene şi al NATO. Nu de puţine ori însă, a existat percepţia că limitarea acţiunilor de politică externă la aceste două dimensiuni este insuficientă pentru promovarea intereselor ţării noastre în plan extern. Pentru ca România să se poată adapta la noua configurație globală, este necesar ca lucrurile să fie privite cu pragmatism iar interesul naţional să fie urmărit cu mai multă atenţie.

Consecventă misiunii sale asumate încă de la înfiinţare, FET îşi propune lărgirea ariei preocupărilor sale prin activităţi care să se adreseze tinerei generaţii. Astfel, dorim să organizăm cursuri de introducere în diplomaţie şi drept internaţional şi consular, în cadrul cărora tinerii aspiranţi la o carieră în domeniul relaţiilor internaţionale să poată învăţa noţiuni privind istoria relaţiilor internaţionale, tehnicile de negociere, cadrul instituţional actual al organizaţiilor internaţionale. Fundaţia își propune să dezvolte un program pentru studenţii şi candidaţii pentru titlul academic de doctor, prin care să asigure acestora acces gratuit la baza sa de date şi la publicaţiile editate de ea de-a lungul anilor. De asemenea, FET intenţionează să desfăşoare o serie de activităţi pentru jurnaliştii care relatează subiecte internaţionale, prin organizarea unor dezbateri moderate de profesionişti din mass-media specializaţi în domeniul politicii externe, pe teme aferente acestui tip de jurnalism.

Activități FET:

19 septembrie 2013, București, Casa Titulescu  – Fundația Europeană Titulescu a deschis seria de prelegeri cu tema România în noua configurație globală. Expunerea a fost susținută de dl. prof.univ.dr. Adrian Năstase, președintele FET, în prezenţa unui grup de 100 de tineri.

 

Scroll to Top