Fundația Europeană Titulescu împreună cu Ambasada Republicii Armenia în România și Uniunea Armenilor din România au organizat marți, 4 martie 2014, începând cu orele 16.00, prelegerea cu titlul Caucazul de Sud și Armenia: trecut, prezent și viitor, susținută de dl. Vazgen Manukian, președinte al Public Council of Armenia.

Evenimentul a fost moderat de dl. Sergiu Celac, ambasador.

VazgenManukyan - jpg

Vazgen Manukian

Om politic, fost Prim-ministru al Republicii Armenia (născut la 13.02.1946). Absolvent al Universității de Stat din Erevan și doctor în științe fizico-matematice.

În perioada sovietică, începând cu anii ’60 -’70 a fost implicat în gruparea politică clandestină, pe care a și condus-o.

Începând cu luna februarie 1988 s-a alăturat mișcării din Karabagh, a fost unul dintre fondatorii Comitetului Karabagh și a devenit coordonatorul acestuia. Comitetul Karabagh, susținând inițial drepturile populației din Nagorno-Karabagh de a se separa de RSS Azerbaijan pe cale constituțională, a devenit o largă mișcare democratică (Mișcarea Națională Armeană) și a pregătit obținerea independenței Armeniei (21.09.1991). Din decembrie 1988 până în mai 1989, Vazgen Manukian a fost reținut alături de alți membrii ai comitetului și a stat timp de 6 luni în închisoarea Matrosskaya Tishina de la Moscova.

În fruntea Mișcării Naționale Armene, în mai 1990, Vazgen Manukian a fost ales deputat în Sovietul Suprem al Republicii Armenia (Parlament), iar la 13 august 1990 acesta este numit președinte al Consiliului de Miniștri al Republicii Armenia (Prim-ministru).

Din cauza divergențelor ideologice și tactite, la 26 septembrie 1991, V. Manukian își dă demisia și crează împreună cu un grup de adepți partidul Uniunea Național-Democrată.

Pentru o scurtă perioadă cuprinsă între septembrie 1992 – august 1993, revine la Guvern ocupând funcția de Ministru de Stat, iar apoi Ministru al Apărării, în paralel aflându-se în fruntea sectorului industrial al Armeniei.

Între 1995 și 2007 a fost deputat în Adunarea Națională a Armeniei pentru trei mandate consecutive. A condus grupul parlamentar al Uniunii Național-Democrate. În 1996, 1998, 2003, 2008 a candidat la alegerile prezidențiale.

În anul 2009 a fost numit în funcția de președinte al Consiliului Public al Republicii Armenia, rămânând în același timp și președintele partidului Uniunea Național-Democrată.

Evenimentul a avut loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47.