Fundația Europeană Titulescu a organizat miercuri, 12 martie 2014, ora 11.00 lansarea volumului Mogulii vechi și ,,noi” al dr. Ion Buzatu. Alături de autor au luat cuvântul: Ion Calafeteanu, Dumitru Ioncică, George G. Potra și Georgeta Gabrea.
Ion Buzatu este absolvent al Universității București, Facultatea de Limbi Romanice, Clasice și Orientale; specializare: Relații Internaționale la Academia de Științe Politice din București; Limba, literatura și civilizația chineză la Universitatea Beida, Beijing și deține un doctorat în istoria universală.
Activitate: Diplomat de carieră, consilier diplomatic; Director în Ministerul Afacerilor Externe; Atașat cultural în R.P.Chineză; Șef de Misiune Diplomatică a României în străinătate; Consilier al Ministrului Turismului; Membru al Asociației Ambasadorilor și Diplomaților de Carieră din România; Misiuni temporare: Bruxelles, Copenhaga, Ottawa, Bogota, Cairo, Kuweit, Tokyo, Singapore, Bangkok, New Delhi, Jakarta.
Autor al mai multor cărți: ,,Istoria relațiilor României cu China din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre”, ,,Istoria Tibetului – Dalai Lama și Panchen Lama”, ,,Viața suveranilor chinezi de la Împăratul roșu la Împăratul galben”, ,,Yi guo liang zhi – Istoria Hong Kong, Macao, Taiwan”, ,,Istoria civilizației chineze – România și China”, ,,Ghid de conversație român-chinez”, ,,Ghid de conversație român-indonezian”, ,,Viața și gândirea lui Confucius”.
Mogulii – personalități istorice, care au domnit în subcontinentul indian peste trei secole (1526-1857), cvasinecunoscute în România până în ultimul deceniu, au pătruns puternic, prin exotism și noutate, dar, mai ales, prin conotația profund malefică, ce i-ar caracteriza, în aproape toate straturile societății, în urma unei asocieri, inspirate propagandistic, dar lipsită de orice fundament istorico-social, cu personaje din țara noastră, în scopul ostracizării suplimentare a acestora.
Mogulii vechi istorici, ce au întemeiat și au condus, în secolul al XVII-lea, cel mai mare Imperiu din lume, cuprinzând un sfert din populația globului, au jucat un rol important în configurarea istoriei complexe și civilizației originale a Indiei și subconștientului indian și au lăsat posterității monumente de artă de mare valoare, unicat, precum Taj Mahal, sunt, prin fapte, comportament, realizări, inimitabili, neputând fi transladați, chiar, și comparativ, în alte spații geografice. Cât despre așa-zișii ,,noi” moguli români, aceștia nu există, întrucât țara noastră, prin datele obiective geografice și istorice, mentalitatea și tradițiile populare, stările economico-socale și financiare, nu a putut, nu poate și nu va putea niciodată genera moguli.
Mogulii vechi istorici sunt irepetabili, plini de multe elemente de exotism, inedit și mister, pe care cartea de față (structurată în 4 părți: perioada pre moguliană, moguliană, post moguliană și contemporană), încearcă să le dezvăluie și să le prezinte, sine ira et studio, – în contextul Istoriei străvechi a Indiei și subconștientului Indian, din care fac parte integrantă – în urma unor cercetări directe, la fața locului.
dr. Ion Buzatu
Pingback: what are the side effects of pregabalin
Pingback: how long does doxycycline take to work for acne
Pingback: magnesium and tamoxifen interaction
Pingback: is provigil habit forming
Pingback: metronidazole 500 mg tablet